Vitásková nekompromisně udeřila: Vytunelovali Ostravsko, sedí ve vládě a nikdo je nestíhá

22.07.2016 13:45

„Ti, co vytunelovali Ostravsko, sedí ve vládě a nikdo je nestíhá,“ řekla velmi rázně šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková pro server iDNES.cz. Vitásková se v minulých dnech rozhodla pro kandidaturu do Senátu jako nestraník za Úsvit – Národní koalici.

Vitásková nekompromisně udeřila: Vytunelovali Ostravsko, sedí ve vládě a nikdo je nestíhá
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Kampani se Vitásková začne věnovat až od září, kdy si bere neplacené volno. Zahájení plánuje na 9. září na Den horníků a energetiků, heslo by se mělo týkat Ostravska. Stranu Úsvit si vybrala proto, že ji považuje za parlamentní stranu, jež dostala důvěru svých voličů v demokratických volbách.

Její názory se stranou se také v lecčems shodují, například, že občané by měli mít právo rozhodnout v referendu, zda setrváme, nebo odejdeme z Evropské unie. „Jestli se Evropská unie bude ubírat tím směrem, jakým se ubírá, tak je velmi těžké v ní dál zůstat,“ myslí si a poukazuje například na špatnou energetickou politiku Evropské unie. 

Původní text ZDE.

K ostatním otázkám se Vitásková nechtěla vyjadřovat, například stanovisko k uprchlické krizi chce zaujmout až v září. I nadále chce také zůstat v čele Energetického regulačního úřadu. „Jsem nestraník, nevstoupila jsem do žádné strany. Stejně jako šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, jež kandiduje v krajských volbách za Starosty a nezávislé, zcela určitě zůstane ve své funkci, pokud nebude zvolena, tak i já zůstanu ve funkci do konce funkčního období, do konce července 2017. V případě, že mně občané dají důvěru a zvolí mě, tak budu postupovat v souladu se zákonem,“ řekla. 

Vitásková v rozhovoru mimo jiné také uvedla, že nekandiduje kvůli imunitě. V únoru byla totiž nepravomocně odsouzena na osm a půl roku kvůli údajnému podvodu s licencemi na solární elektrárny. Kdy bude odvolací soud, netuší. „Může to být klidně až za rok,“ řekla. „Kdybych byla zvolena, Senát by byl určitě žádán o vydání a já bych v žádném případě nežádala, abych vydána nebyla. Samozřejmě bych řekla, vydejte mě,“ podotkl. 

Šéfka ERÚ se následně také vyjádřila ke svému nedávnému výroku, že příjem některých politiků ze solárního byznysu vede až do pokladen politických stran. Podle ní je třeba se seznámit jak s výročními zprávami BIS, tak i s kroky bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. 

„Když jsou někteří bývalí poslanci, kteří hlasovali o legislativních problémových dokumentech, v dozorčí radě fotovoltaických elektráren, tak se musíte sám pozastavit nad tím, jak je možné, že zrovna tito lidé jsou v dozorčích radách těchto fotovoltaických elektráren. Budu jmenovat, ale až přímo v Senátu,“ podotkla Vitásková s tím, že si zkrátka počká, až bude mít na své výroky imunitu. „Víte, já jsem nic neudělala, a mám trestný čin, jako kdybych udělala nějaký zločin. Ti, co vytunelovali Ostravsko, připravili lidi o střechu nad hlavou, sedí dál ve vládě a tváří se, jako kdyby se nic nestalo a taky je nikdo nestíhá. Když teď něco řeknu, budu mít další trestní oznámení. Takže já o těch věcech budu hovořit až na půdě Senátu,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…