Vitásková pokračuje v boji s fotovoltaikou. Podala 56 trestních oznámení

14.11.2013 14:19

Energetický regulační úřad (ERÚ) odhalil chyby u všech ze 183 kontrolovaných fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem nad jednu MW, které získaly licenci v závěru roku 2010. Závažné nedostatky mělo 28 procent spisů. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková a dodala, že úřad proto podal 56 trestních oznámení, některá z nich i na elektrárny ze skupiny ČEZ.

Vitásková pokračuje v boji s fotovoltaikou. Podala 56 trestních oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Kromě toho ERÚ odhalil 233 fotovoltaických elektráren s podezřele vysokým množstvím vyrobené elektřiny. Kontroly zahájil ERÚ letos v květnu na základě podnětů třetích stran a týkaly se 183 licencí s celkovým instalovaným výkonem 502 MW a s celkovou výší podpory 165 miliard korun za celou dobu, kdy mohou tuto podporu čerpat. Ročně tak tyto fotovoltaické elektrárny jen na podpoře získají sedm miliard korun.

Analýzy pokračují

"Na základě výsledků těchto kontrol jsme podali 56 trestních oznámení přímo na policejní prezidium, které se týkají elektráren s celkovým instalovaným výkonem 240 MW a celkovou roční výší podpory tři miliardy korun. Trestní oznámení byla podána i na některé elektrárny, které patří do skupiny ČEZ," informovala šéfka ERÚ Vitásková.

Kromě toho ERÚ předal dalších 120 spisů Nejvyššímu státnímu zastupitelství k další analýze. Ty se týkají fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 500 MW a roční výší podpory 6,5 miliardy korun.

ERÚ také zjistil, že množství vyrobené elektřiny u 233 fotovoltaických elektráren vysoce překračuje průměrné roční využití instalovaného výkonu. "Identifikovali jsme 233 licencovaných subjektů, jejichž celkový instalovaný výkon činí přes pět MW a celková vyplacená podpora v roce 2012 pro ně byla přes 150,2 milionu korun. Proto jsme se obrátili na Státní energetickou inspekci (SEI) se žádostí o prověření oprávněnosti vyplácet podporu," řekla Vitásková. První podněty přitom její úřad SEI předal už na začátku letošního léta, kdy podezřele vysoké hodnoty v údajích za rok 2011 identifikoval u přibližně 1500 elektráren.

Vysoká finanční podpora

ERÚ prověřoval i správnost údajů vykazovaných v oblasti kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) u zdrojů, kde je klíčovým parametrem pro získání státní podpory úspora primární energie. ERÚ totiž pro letošní rok nastavil tyto parametry tak, aby vysoce účinné zdroje získaly vyšší podporu. Velké zdroje KVET tak musí uspořit minimálně deset procent primární energie, aby podporu vůbec získaly. Při kontrole výkazů od operátora trhu však ERÚ zjistil chyby ve vykazování těchto parametrů i celkové účinnosti.

"Regulátor zjistil na základě kontroly výkazů, že více než třetina výkazů u zdrojů nad pět MW vykazuje jiné hodnoty, než jsme dle technických parametrů vykazovaných v minulosti očekávali. Proto jsme připravili implementaci kontrolních mechanizmů pro operátora trhu a požádali jsme Státní energetickou inspekci o bezodkladné zahájení kontrol," prohlásila Vitásková. Podle ERÚ totiž velké zdroje nárokovaly výplatu výrazně vyšší, než odpovídalo odhadům úřadu. Jen do letošního srpna tak bylo vyplaceno na podporu KVET přes 1,175 miliardy korun. "Pokud se prokáže, že regulované subjekty vykazují úsporu primární energie nad 15 procent (kdy je státní podpora vyšší - pozn. red), přestože na ní nemají nárok, mohly by být neoprávněně vyplaceny podpory ve výši až 200 milionů korun," upozorňuje ERÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…