Vitásková ujišťuje: Nová tarifní struktura elektřiny od roku 2017 nebude

01.03.2016 12:04

Nové tarify za platbu elektřiny od roku 2017 nebudou platit. Novinářům to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje a je možné, že nebude tolik postavená na velikosti jističe, jak bylo dosud plánováno. Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.

Vitásková ujišťuje: Nová tarifní struktura elektřiny od roku 2017 nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl mimo jiné již dříve premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. „Rozhodnutí Vitáskové nezavádět nové tarify je rozumná reakce na oprávněnou kritiku. Nový návrh musí více zohlednit zájmy malých spotřebitelů,“ uvedl dnes premiér na Twitteru.

Vitásková zdůraznila, že úřad změnu tarifů pouze předkládá. Na jeho tvorbě se podle ní podílelo na 40 energetických expertů, kteří ho doporučovali schválit, a to včetně náměstkyně ministra průmyslu Lenky Kovačovské. Vitásková tým v pondělí rozpustila. Změny podle ní bude dělat nyní ERÚ převážně sám, jeho tým povede René Neděla, který je v úřadu pověřen řízením sekce regulace.

Plánované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Navrhovaný tarifní systém měl mj. motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají totiž hlavní vliv na náklady za distribuci. Vitásková již dříve uvedla, že návrh nové tarifní struktury nepodepíše, pokud by měl poškodit spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…