Víte, co má společného poslední bondovka a reorganizace české policie? Odpověď jsme našli v Babišových novinách

22.07.2016 13:04

Šéfredaktor Lidových novin István Léko spojuje kauzu reorganizace policejních útvarů a poslední bondovku s názvem Spectre. „Z filmu je zcela jasné, že snaha politiků ovládnout policii je globální problém. Proč by něco takového nemohlo potkat i Českou republiku, že?“ ptá se ve svém komentáři v dnešním vydání.

Víte, co má společného poslední bondovka a reorganizace české policie? Odpověď jsme našli v Babišových novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

„Bondovka, o které je řeč, měla premiéru loni na podzim a jen za první dva týdny ji vidělo více než 270 tisíc lidí, takže je klidně možné, že si lístek do kina koupil nejen Milan Chovanec a jeho poradci, ale i kompletní policejní generalita, která ministrovi vnitra podle všeho odezírá z úst. Film Spectre by mohl být pro tuto partu inspirací, i když na konci všichni protagonisté reorganizace britských bezpečnostních složek dopadnou velmi špatně,“ porovnává Léko.

Následně s nadsázkou hovoří o agentu služby MI6 Jamesi Bondovi, který po náročném pátrání odhalí závažné informace o propojení politiků s nebezpečnou zločineckou organizací Spectre. V našem případě by to byl jeden z mimořádně schopných detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. 

„Ministr vnitra dokončuje projekt Spojených bezpečnostních složek, novému útvaru šéfuje cynický Max Denbigh, Bond mu ale říká jen C. Ambiciózní C zpochybňuje působení agenta 007 a samotnou činnost MI6 v čele s Garethem Mallorym, jemuž všichni říkají M (tohoto kladného hrdinu hraje Ralph Fiennes). Řediteli M v našem příběhu odpovídá nezkorumpovatelný šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který neplní přání politiků, a když na to přijde, nebojí se je ani zavřít,“ popisuje Léko. Spectre je dle něj skupina lidí, kteří chtějí mít absolutní kontrolu nad prací bezpečnostních složek. Chystají se totiž na agresivní expanzi. „A tento úkol, sloučit úspěšný útvar 00 s ostatními složkami, je ředitel C připraven splnit do puntíku, hlava nehlava. Kdo je v české verzi C? To snad víme všichni,“ dodává.

Následně si Léko všímá toho, kdo spojení útvarů ve filmu oslavuje a kdo oslavuje reorganizaci u nás. „Stačí se podívat na sociální sítě a vidíme, že jsou to osoby, pro které už Šlachtovi lidé buď přišli, anebo to měli v plánu,“ uzavírá s tím, že v bondovce nakonec zvítězí dobro. V české verzi je však podle něj po všem a agresivní expanze může začít.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…