Víte, kam šly vaše peníze k záchraně Řecka? snaží se ekonom otevřít lidem oči. Slovenský politik tuší válku a fašismus

15.07.2015 17:02

Maďarský ekonom Zoltán Pogátsa, který vyučuje na západomaďarské univerzitě v Šoproni, napsal Slovákům, Litevcům, Lotyšům a Slovincům otevřený dopis ohledně Řecka. Přetiskl ho server finweb.hnonline.sk. Podle něj nebyly jejich peníze použity na záchranu Řecka, ale na úroky, aby se eurozóna udržela nad vodou.

Víte, kam šly vaše peníze k záchraně Řecka? snaží se ekonom otevřít lidem oči. Slovenský politik tuší válku a fašismus
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Jistě dobře víte, že pokud Řekové nedodrží závazky vůči svému dluhu, proporčně k HDP ztratíte více než Německo,“ píše zemím Pogátsa. Zároveň dodává, že důvodem k tomu, že jejich finance byly použity z více než devadesáti procent na úroky, bylo to, že velké banky západní Evropy v roce 2010 nakoupily řecký dluh. „Oficiálně se to nazývalo pomoc Řecku, ale ve skutečnosti to byla snaha udělat z privátního dluhu bank veřejný dluh. Bankéři chybně financovali zkorumpované obchodní elity a oligarchy Řecka. A jejich chyby byly socializované. Vaši politici neutráceli Vaše peníze na záchranu Řecka, ale nevhodných bankéřů a nemorálních řeckých politiků,“ poznamenává maďarský ekonom.

A cupuje i řecký úsporný program: Nezaměstnanost podle něj zasáhla čtvrtinu populace, polovinu mladých lidí. Kvůli tisícům lidí, kteří ztratili práci nebo jim snížili platy, snížila se i poptávka po službách a zboží. Výdaje státu se snížily ve všech oblastech, které by mohly nastartovat hospodářský růst. Řecko utrácí za vzdělání méně než jakákoliv jiná oblast EU. Na vědu a výzkum vynaloží jen zlomek toho, co jiné evropské oblasti. 

„Vaši politici vlastně použili Vaše peníze na financování těchto devastujících úsporných opatření. Na rozdíl od všeobecně rozšířeného názoru Řekové nedemonstrovali za víc a ještě víc půjček. Oni demonstrovali za to, abyste neposílali více peněz do bank, zatímco oni podstupují toto sociální bombardování,“ píše ekonom a opírá se o názory dalších ekonomů.

„Joseph Siglitz, Paul Krugman, Amartya Sen (všichni držitelé Nobelovy ceny), Dani Rodrik, Thomas Piketty, Jeffrey Sachs, Charles Wyplos, Barry Eichengreen, Paul de Grauwe, James Galbraith, Marc Carney, Steve Keen – světová smetánka ekonomických profesionálů publikovala názory, které odmítají logiku úsporných opatření,“ uzavřel ekonom.

  • Celý text čtěte ZDE

Podle poslance vládního Smeru Ĺuboše Blahy mohou Řecku pomoci Rusko nebo Čína. Blaha zároveň pro server hnonline.sk uvedl, že se obává, že v Řecku nastoupí v případě bankrotu fašismus. „Může z toho být další válka na Balkáně, čehož se skutečně obávám,“ prohlásil s tím, že odmítá, že situace v Řecku je výsledkem Tsiprasovy vlády. 

„Řecko by se mělo inspirovat Smerem,“ řekl a k sociálnědemokratické slovenské vládě dodal: „To znamená podpora sociálních jistot, veřejných investic, růstu ekonomiky. Jedině tak je možné porazit krizi a pomoci lidem. Řekům se ze strany EU paradoxně doporučuje něco jiného. Přitom škrtání udusilo řeckou ekonomiku a ještě zvýšilo dluh,“ zkonstatoval.

  • Celý text čtěte ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…