Víte, páni politici, můžete si za to sami. Drtivý pohled na problém ,,ruské propagandy"

04.01.2017 6:31

V poslední době se nejen v České republice hodně píše o propagandě, a to především o ruské propagandě. Proti dezinformacím, které se propagandistickými kanály šíří, se rozhodl bojovat dokonce i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který k tomu nechal zřídit zvláštní úřad. Juraj Marušiak ze Slovenské akademie věd však varuje, že ruská propaganda není největším problémem Evropy. Evropa má mnohem horší problém...

Víte, páni politici, můžete si za to sami. Drtivý pohled na problém ,,ruské propagandy"
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

O ruské propagandě toho bylo napsáno již hodně. V České republice dokonce při ministerstvu vnitra vznikl odbor, který si klade za cíl bojovat nejen s ruskými dezinformacemi. Juraj Marušiak ze Slovenské akademie věd konstatoval v komentáři pro server Pravda.sk, že ruská propaganda existuje a tento velký stát ji využívá k rozšíření svého vlivu. Stejně jako jiné státy. Rusko není jediné. Ale to prý není ten největší problém Evropy.

„Problém současné Evropy není Rusko a jeho propaganda. Dokonce jím nejsou ani konzervativci, kteří v Rusku, kde je jedno z nejvyšších procent rozvodovosti v Evropě, objevili ochránce tradičních hodnot... Problémem současné Evropy je to, že stanoviska Ruské federace získávají podporu obyvatelstva. A ještě větším problémem je, když se nespokojenost veřejnosti připisuje účinkům ruské propagandy,“ varoval akademik.

Celý komentář naleznete zde.

„Média označovaná za nástroj ruské propagandy však nenabízejí jako alternativu nic víc než podporu některých mocenských kroků Kremlu v zahraničí, například v Sýrii nebo na Ukrajině. Nepředkládají existující model politického a sociálně-ekonomického uspořádání v RF jako pozitivní alternativu. Na druhé straně se v ní koncentrují rozličné frustrace velké části veřejnosti buď ze sociálně-ekonomického vývoje, nebo z válek vedených Spojenými státy a dalšími zeměmi Západu v různých částech světa, jejich legitimita je přinejmenším sporná,“ pokračoval Marušiak.

Na vině není Rusko, ale odcizení západních politiků

Podporu ruské zahraniční politiky lze vysvětlit také z hlediska odporu domácího obyvatelstva Západu kladoucího symbolický odpor vlastnímu establishmentu. Podpora ruské politiky v zahraničí a nárůst protestních hnutí podle akademika nezařídilo samo Rusko, ale odcizení západních politických elit vlastním spoluobčanům. A pokud se někdo diví, že lidé čtou alternativní média, nechť se podívá na to, jak tradiční média selhávala při podávání informací o válce v Iráku v roce 2003, kdy se ve veřejném prostoru šířila informace, že irácký diktátor Saddám Husajn má k dispozici zbraně hromadného ničení.

Prorusky orientovaný politik Igor Dodon se nestal moldavským prezidentem kvůli ruské propagandě, ale kvůli znechucení obyvatel Moldávie ze zkorumpovanosti řady svých politiků. Za problémy na Ukrajině může Rusko také jen z části. Nemalou odpovědnost nesou zkorumpovaní ukrajinští politici.

Prostě a krátce, Rusko jen umně využívá existující problémy. Takže pokud chtějí západní politici Rusku čelit, měli by se v první řadě pokusit vyřešit své domácí problémy. Obyvatelé již nebudou tak nespokojení a nebudou se obracet k Rusku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…