Vítejte, paní Merkelová. Ale české noviny raději nečtěte

25.08.2016 6:55

Německá kancléřka Angela Merkelová přijede dnes do hlavního města Prahy. Na jednodenní návštěvu dorazí poprvé v době vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který ji do Česka pozval. Deník Blesk v té souvislosti přináší průzkum o názorech Čechů na migrační krizi.

Vítejte, paní Merkelová. Ale české noviny raději nečtěte
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Průzkum ukázal, že tři čtvrtiny dotázaných nevěří, že Evropa zvládne nával uprchlíků, více než polovina si pak myslí, že by kontinent neměl žádné přijímat – nebo případně jen z oblastí válečných konfliktů. Osm z deseti Čechů pak nesouhlasí s přerozdělováním běženců pomocí povinných kvót či nemá pochopení pro vstřícnou politiku Merkelové právě k migrantům. 

Lidé se v souvislosti s migrační krizí nejvíce obávají islamizace Evropy a teroristických útoků. I z toho důvodu tak Merkelovou přivítá řada demonstrací.

Kancléřka však do Česka nemíří kvůli migrační krizi, ale za inteligentními roboty. Hodlá totiž navštívit špičkové vědecké centrum, kde je mimo jiné vyvíjejí. A právě návštěva centra je prezentována jako hlavní cíl její cesty. Píše o tom MF Dnes. Jak následně dodávají Lidové noviny, jinak ji v Praze čeká názorové míjení. Prezident Miloš Zeman, jenž kancléřku na Hradě přivítá, totiž nesouhlasí s její vstřícnou politikou vůči migrantům, a dokonce ji nazval falešnou humanistkou. Kritikou nešetří ani vicepremiér Andrej Babiš (ANO), jenž bude jejímu přijetí rovněž přítomen. Podle zdroje Lidových novin se tak neočekávají ani žádné konkrétní výsledky jednání. „Do Prahy kancléřka nejede s žádným plánem v kapse,“ uvádí. 

Jak píší Lidovky.cz, třetí pražská návštěva Merkelové ve funkci kancléřky bude jiná než předchozí. V době premiérování Mirka Topolánka zde byla kvůli Lisabonské smlouvě, o čtyři roky později za Petra Nečase zde byla kvůli fiskálnímu paktu EU. Nyní se Merkelová v Česku zastavuje v rámci svého evropského turné, v němž chce hovořit co nejotevřeněji s co možná největším počtem evropských partnerů.  

Z Česka pak míří kancléřka do Varšavy, kde poobědvá s premiéry Visegrádské čtyřky. A právě na toto setkání ji může nabrífovat premiér Sobotka – kancléřka jej uvidí hned dvakrát po sobě.

„Na rozdíl od Prahy se ve Varšavě očekává jen striktně politický program. O důvod víc, proč by obě strany mohly z české návštěvy vytěžit to, co si od ní slibují,“ uvedl k tomu vysoce postavený německý úředník. Navíc Česko je z Visegrádské čtyřky tím vstřícnějším partnerem, Slovensko i Maďarsko se například proti kvótám brání u soudu.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…