Vítejte v pekle! Obrovská demonstrace proti summitu G20 se zvrhla. Slzný plyn, obušky, krvavé obličeje, zapálené koše i auto. A PL byly u toho

06.07.2017 20:59

REPORTÁŽ Uprchlíci jsou ve dvojím ohni! Doma i v Evropě! NATO je teroristická organizace! Na demonstraci levicových radikálů v Hamburku u příležitosti summitu dvaceti nejvyspělejších zemí světa padala velmi silná slova. Jde prý o summit dvaceti „hnusných“ zemí světa. Zpočátku protesty probíhaly klidně, ale po sedmé hodině večer se situace změnila. Napětí se dalo krájet ve chvíli, kdy se radikálové vydali ke kordonu dvou set policistů.

Vítejte v pekle! Obrovská demonstrace proti summitu G20 se zvrhla. Slzný plyn, obušky, krvavé obličeje, zapálené koše i auto. A PL byly u toho
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace levicových radikálů proti summitu G20 se zvrhla. Část Hamburku se proměnila takřka ve válečnou zónu

Staré a slavné město Hamburk se chystá na summit lídrů zemí G20. Setkání státníků se uskuteční až v pátek a sobotu, ale protestující se sjíždějí do města už teď. Na čtvrtek je naplánována demonstrace nejtvrdších levicových radikálů, kteří se scházejí na slavném Rybím trhu (Fischmarkt). Policie však zřejmě nic nechce ponechat náhodě, takže levicové radikály střeží velké množství policistů z více než dvaceti policejních dodávek. K dispozici mají i vodní děla. Policejních dodávek a strážců zákona je na místě tolik, že lze bez nadsázky říci, že se jimi náměstí jen modrá. Nad demonstranty létají policejní vrtulníky.

Desítky policistů včetně těžkooděnců hlídají skupinu asi pěti set radikálů, kteří se zatím jen v klidu srocují na místě. Scházejí se kolem pódia, kterému vévodí velký nápis „Summit G20: Vítejte v pekle“. O dvacet minut později už je na trhu asi 900 radikálů, kteří si povídají, a na začátku celé akce působí vše velmi poklidně a mírumilovně. Jen novináři, kteří se mezi demonstranty pohybují, mají pro jistotu na hlavách helmy.  

NATO je teroristická organizace, hřímal jeden z řečníků

Okolo půl páté už se v Hamburku na Rybím trhu pohybovalo více než 1500 demonstrantů. Promluvil k nim uprchlík z Afriky, ze Súdánu, který upozornil, že Afričané se vlastně nalézají ve dvojím ohni. V jejich rodných zemích je utlačují diktátoři, které začasté Západ podporuje. Podporuje je i NATO, které řečník označil za „teroristickou organizaci“.

„Není to summit dvaceti nejvyspělejších zemí světa, ale těch nejšpinavějších zemí světa,“ hřímal z pódia africký řečník. Řada zemí, které se dnes prohlašují za nejvyspělejší, se v minulosti podílela na kolonizaci Afriky i Blízkého východu a tato kolonizace jak Afriku, tak Blízký východ navždy poznamenala. Důkazem může být situace v Súdánu, kde tvrdou rukou vládne prezident Umar al-Bašír, diktátor. Především v súdánském Dárfúru si lidé procházejí peklem.

A když už Afričané seberou odvahu, vydají se na pochod ze své vlasti do Evropy, nedočkají se u nás nijak vřelého přijetí. Ulicemi evropských měst pochodují nacionalisté a vyřvávají, že tady žádné uprchlíky nechtějí. Západní státy se však prý dodnes zajímají o suroviny, které by si mohly z Afriky odvézt, což je podle řečníka pokrytectví toho nejhrubšího zrna.

Po půl šesté se na pódiu stále střídali řečníci. Vystoupili např. ohnivé Mexičanky. Demonstranti se při poslouchání projevů notně posilovali alkoholem a stále platilo, že vše probíhá v klidu.

Napětí zhoustlo krátce před sedmou hodinou večer

Situace se začala měnit až krátce před sedmou hodinou večer, kdy se demonstranti zřejmě chystali vyrazit na pochod a policisté je chtěli usměrnit. Dvě stě strážců zákona se seřadilo poblíž Rybího trhu a vyčkávalo. Část levicových radikálů s kapucemi na hlavách se rozhodlo, že otestují odhodlání policie. Skupina extremistů se vydala vstříc policistům oděným v modrých stejnokrojích a vzájemně se odhadovali. Napětí pomalu, ale jistě rostlo.

V 19:08 zazněly první výzvy policistů směrem k radikálům, aby se rozešli. Odpůrci setkání politiků zemí G20 se k tomu ale nijak zvlášť neměli. Policisté proto museli kalkulovat i s možností, že použijí čtyři vodní děla, která měli k dispozici už od odpoledne.

V jednu chvíli se radikálové rozhodli, že vyčkávání už bylo dost, přiblížili se k policistům a začalo to lítat. Radikálové odpálili červenou dýmovnici a najednou bylo všude kolem obrovské množství kouře. Nebylo vidět na krok. Od té chvíle už na nic nečekali ani policisté, přiběhli k radikálům a začali je kropit slzným plynem. Koho nezastavil slzný plyn, dostal ránu obuškem.

Je tady válka!

Vzduchem létaly láhve, policisté odpovídali tvrdými ranami obuškem. Údery padaly hlava nehlava. Část Hamburku se proměnila takřka ve válečnou zónu. V ulicích města tekla krev. Hamburk v pátek večer skoro připomínal kyjevský Majdan. Po zásahu policistů se někteří z demonstrantů neobešli bez pomoci svých souputníků, pro krev na obličeji by sami nic neviděli.

Fotograf serveru ParlamentníListy.cz také nebyl ušetřen. Dostal zásah slzným plynem a několik minut absolutně nic neviděl. „Je tady válka!“ ohlásil o chvíli později přímo z ulic Hamburku, když se vzpamatoval. Z ničeho nic sledoval hořící koš s odpadky, jak letí vzduchem směrem k policistům. Střepy z rozbitých lahví, dým v ulicích, krev na obličejích lidí zasažených obuškem, hořící koše. Takhle vypadal Hamburk v pátek večer po osmé hodině.

Slzný plyn a rány obuškem však postupně donutily i ty nejtvrdší radikály k útěku a strážci zákona v ulicích naháněli menší skupinky extremistů. Pár radikálů se rozhodlo, že se s policisty rozloučí velmi nebezpečným způsobem. Na útěku zapálili jeden z vozů stojících v ulici. Z BMV z ničeho nic šlehaly plameny až do výšky čtyř metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…