Vítězem voleb by byl Babiš, ale jeho hnutí ztrácí. Okamura by se do sněmovny nedostal

23.01.2015 14:00

Poslední průzkum STEM ukazuje, že strany vládní koalice jsou mimořádně silné. Podle modelu agentury by souhrnně v lednu získaly 147 mandátů. I spojení pouze ANO a ČSSD by dalo pohodlnou většinu 133 poslanců. Situace na počátku nového roku 2015 ukazuje na sblížení pozice dvou nejsilnějších stran.

Vítězem voleb by byl Babiš, ale jeho hnutí ztrácí. Okamura by se do sněmovny nedostal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Žebříček stále vede hnutí ANO Andreje Babiše, i když některé preference v lednu ztratilo.  ČSSD naopak získala. U ostatních stran jsou změny oproti prosinci jen drobné. KDU-ČSL si polepšila. Ve stranických preferencích získala TOP 09, její podpora však není dostatečně pevná. ODS stále ještě ztrácí. Hnutí Úsvit by se do sněmovny nedostalo, zaznamenalo však nárůst přízně.

Sestavit model volebního výsledku není podle STEM jednoduché, neboť mimo jiné lze jen obtížně zjistit, kteří dotázaní se voleb skutečně zúčastní. Lednový model je postaven na předpokladu volební účast i okolo 58%.

Hnutí Ano by tedy podle lednového průzkumu získalo 30,7% hlasů voličů, ČSSD 21,7%, na třetím místě se ziskem 13,3 se umístila KSČM.  TOP 09 je nyní nakloněno 7,7% a ODS je ještě se ziskem 5,6% mezi stranami, které by do Sněmovny prošly. KDU – ČSL by tentokrát získala 7% hlasů. Ostatní strany nedosahují potřebných 5 procent. Například Úsvit Tomia Okamury nyní oslovuje 4,4 %.

Celá zpráva agentury STEM k dispozici ZDE.

Hypotetické počty mandátů v lednu 2015 přisuzují ČSSD 53 mandátů a hnutí ANO celých 80. Komunisté by do Poslanecké sněmovny dorazili v počtu 30 a lidovci by měli 14 svých zástupců. TOP 09 15 a ODS 8 mandátů.

Do Sněmovny by prošlo 6 stran

STEM uvádí, že situace na naší politické scéně je proměnlivá, což prý odráží skutečnost, že vztah lidí k voleným stranám je nepevný, mělce motivovaný, spíše podmínečný. To se týká zejména dvou nejsilnějších stran, ANO i ČSSD. Data naznačují, že se upevňuje voličská základna KDU - ČSL.

Do Poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran. Strany vládní koalice jsou nebývale silné, získaly by dohromady 147 mandátů. Případná koalice proti ANO by nemohla vzniknout bez komunistů. Dvoustranná koalice ANO a ČSSD by měla pohodlnou ústavní většinu 133 mandátů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…