Vítězné ANO chce být v moravskoslezské koalici s ODS a lidovci

09.10.2016 6:53

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO s 25,7 procenta hlasů před ČSSD se 16,66 procenta a KSČM s 11,38 procenta. Sociálním demokratům v čele se současným hejtmanem Miroslavem Novákem (ČSSD) se tak nepodařilo obhájit vítězství z minulých voleb, po nichž vytvořili koalici s komunisty, píše ČTK.

Vítězné ANO chce být v moravskoslezské koalici s ODS a lidovci
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Vyloučeno navíc není, že obě strany skončí v opozici. V kraji se totiž rýsuje koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, které chce lídr hnutí ANO a rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák přizvat ke spolupráci. Lídři lidovců i občanských demokratů se spolupráci nebrání. „Teď samozřejmě otázka zní, zda budeme schopni, a já pevně věřím, že ano, se dohodnout s dalšími koaličními partnery na sestavení vlády tohoto regionu. Oslovíme KDU-ČSL a oslovíme ODS v první řadě,“ řekl Vondrák.

Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO, uznává Miroslav Novák

Lidovci, kteří dosáhli v kraji nejlepšího výsledku v historii, podle lídra Lukáše Curyla odmítají spolupráci s extremistickými stranami, mezi které řadí Koalici SPD a SPO i komunisty. „Když respektujeme vůli voličů a tu žádost o změnu, tak přirozenými partnery právě zůstávají ANO a ODS,“ řekl Curylo. Dodal, že s hnutím ANO mají v některých oblastech i podobné programové cíle. Podle Jakuba Unucky, lídra ODS, která proti minulým volbám hlasy ztratila, je důležité, že nebude pokračovat koalice ČSSD a KSČM, která kraj nevedla dobrým směrem. S Vondrákem chce jednat o podmínkách, za nichž by koalice mohla fungovat.

Přestože se ČSSD i komunisté umístili hned za hnutím ANO, krajské volby jsou pro ně prohrou. Obě strany ve srovnání s rokem 2012 ztratily okolo 11 procent hlasů. „Výsledky respektujeme, voliči rozdali karty. Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO,“ řekl Novák, který je připraven i na roli opozice. Lídr KSČM a dosavadní první náměstek hejtmana Josef Babka výsledek voleb označil za neúspěch. „Svůj úkol a cíl jsme nesplnili, to bezesporu, a od toho se odvíjí naše hodnocení, to znamená, že to bereme jako neúspěch,“ řekl ČTK Babka. Uvedl, že vznik možné koalice ANO, lidovců a ODS, která by odrážela obdobnou spolupráci těchto uskupení ve městě Ostrava, ho příliš nenadchl.

Mezi poraženými skončili i Nezávislí, kteří dosud v kraji měli pět zastupitelů, nyní se do krajského zastupitelstva vůbec nedostali. „Mrzí mě to, protože si myslím, že Nezávislí odváděli dobrou práci v zastupitelstvu,“ řekla starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, která kandidátku vedla.

Překvapením pro mnohé naopak byl úspěch Koalice Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) a Strany Práv Občanů (SPO), která v zastupitelstvu obsadí šest křesel. „Pro nás je výsledek velmi pěkný vzhledem k tomu, že jsme v médiích nedostávali prostor jako ostatní strany. Pro nás je to úspěch,“ řekl ČTK lídr Karel Sládeček. Podle něj voliče oslovila nejen témata koalice. „V Česku to funguje tak, že když lidé vidí, že je někdo nějak nespravedlivě posouván někam, tak ho podpoří, a já si myslím, že to je asi důvod, proč jsme dostali významné procento,“ doplnil Sládeček.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít ANO 22 mandátů, ČSSD obsadí 14 křesel, komunisté devět a lidovci osm. Po šesti zastupitelích budou mít Koalice SPD a SPO a také ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…