Vítězové ještě neprohráli. Svoboda a Vokřál prý mají šanci se ještě vrátit do hry

12.10.2018 7:35

Letošní komunální volby nastavují nový standard, protože není zvykem, aby se v Praze, Brně a ještě v několika dalších krajských městech stalo to, že ostatní obešli vítěze, píše komentátor MF Dnes Ondřej Leinert v pátečním vydání deníku. Zvlášť křiklavý příklad Brna, kde si místní lídr hnutí ANO Petr Vokřál podal ruku se zástupci ODS na to, že koalici uzavřou spolu, načež se o chvíli později z médií dozvěděl, že koalice bude bez ANO. „Je možné, že se do hry ANO s Vokřálem vrátí,“ míní Leinert a podobně to vidí i u Bohuslava Svobody.

Vítězové ještě neprohráli. Svoboda a Vokřál prý mají šanci se ještě vrátit do hry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Názorové veletoče některých aktérů, včetně skutečnosti, že narychlo zpunktovaná brněnská koalice nevoní ani některým z Pirátů, kteří by v ní měli zasednout, svědčí podle Leinerta o tom, že v Brně s vítězem skutečně jednoduše zametli. „Je klidně možné, že právě rozpolcení Piráti v takovém paktu dlouho nevydrží a při prvních potížích se do hry ještě ANO s Vokřálem vrátí,“ dodal komentátor.

O něco jinak je tomu v Plzni, Pardubicích a Jihlavě, kde vítěznému ANO hrozí, že skončí v opozici. „Tam je už několik dní známo, že strany vyjednávají na více frontách a že Babišovo hnutí, které v celostátu vládne i díky komunistickým hlasům, logicky pravicové konkurenci nevoní,“ řekl Leinert s tím, že do vedení těchto měst nejspíš nenastoupí žádný podrazák, ale spíš nejšikovnější vyjednavač.

Anketa

Je v pořádku, když zastupitelé vytvoří koalici bez strany, která vyhrála komunální volby?

10%
90%
hlasovalo: 12689 lidí
Hodně podle Leinerta záleží na tom, jaký koaliční potenciál si strany vytvořily před volbami. „O tom by mohl vyprávět Milan Volf, který v Kladně rozdrtil konkurenci. K ovládnutí zastupitelstva mu chyběly čtyři mandáty,“ uřpesnil komentátor a doplnil, že protože si však nepředjednal podporu a byl přesvědčen, že primátorem bude, stalo se, že se ostatní spojili proti němu.

Na nedostatečný koaliční potenciál totiž doplácí i vítězná ODS v Praze. Mimo jiné prý především kvůli kampani, v níž ODS děsila voliče spoty o feťácích, jejichž hlas rozhodne, a hesly typu Pořádek proti anarchii, si představitelé Pirátů a Prahy sobě řekli, že spojení s něčím podobným by jim jejich liberální voliči neskousli.

Raději tak jednají s TOP 09, Starosty a dalšími Spojenými silami pro Prahu. „ODS tak paradoxně zbyl jen úhlavní rival ANO. Ten zůstal v Praze úplně na ocet,“ připomněl a dodal, že jeho zmatečná končící primátorka Adriana Krnáčová, na poslední chvíli vyměněný lídr a strašák pro ostatní jménem Babiš způsobili, že hnutí teď může jen čekat, zda se nad ním v metropoli někdo slituje.

Ledacos se ale prý může nakonec ještě změnit. V Praze jsou podle komentátora tři z pěti subjektů v zastupitelstvu značně nečitelné. ANO je podle něj schopné změnit názor kvůli výsledkům průzkumů, Piráti kvůli hlasům na jejich pirátských fórech a šéf Prahy sobě Jan Čižinský také neukázal největší konzistenci, když ve Sněmovně odvolal souhlas s návrhem, že manželství je svazek muže a ženy. „K tomu přidejte Spojené síly pro Prahu, v nichž musejí hledat kompromis TOP 09, STAN, lidovci i třeba LES Martina Bursíka,“ uvedl.

„Klidně se může stát, že z tohoto složitého soukolí někdo vypadne. A pak se zvýší šance Bohuslava Svobody. Vítězové ještě neprohráli. V Praze ani v Brně,“ uzavřel s tím, že nakonec i v Kladně si po čase někdo může říct, že je lepší vrátit do hry a zavázat si zkušeného Volfa než být s politickými nováčky z SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…