Vítězství Macrona může pomoci české koruně, věří analytici

07.05.2017 22:23

Dnešní vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení společné evropské měny, pomoci může i české koruně. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Vítězství Macrona může pomoci české koruně, věří analytici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Trhy podle nich Macronovo vítězství očekávaly, jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Prezident Svazu průmyslu a dopravy označil jeho výhru za dobrou zprávu nejen pro Českou republiku, ale pro celou EU.

„Trhy hodnotí pozitivně, že Macron zvítězil s poměrně citelným náskokem před Le Penovou. To znamená, že eurodestruktivní nálada není ve Francii zdaleka tak rozšířena, jak se někteří obávali ještě v předvečer druhého kola prezidentské volby,“ řekl dnes ČTK hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Přesvědčivé Macronovo vítězství podle něj pomůže i české koruně, neboť investoři teď budou opět aktivnější v rizikovějších oblastech, mezi které stále řadí i Česko.

„Výraznějšímu posílení koruny však bude bránit spekulativní kapitál, který se akumuloval v souvislosti s ukončením intervenčního režimu České národní banky (ČNB),“ upozornil. Dodal, že Macronův silný mandát zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB poprvé zvýší úrokové sazby až letos ve čtvrtém čtvrtletí, tedy později, než s čím počítá ve své aktuální prognóze.

Vítězství Macrona přivítal Svaz průmyslu a dopravy

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je přesvědčivé vítězství Macrona dobrou zprávou pro ekonomiku Francie i celé eurozóny. „Tento výsledek ukončí dlouhodobé obavy investorů ze změny politického kurzu Francie směrem k izolaci a riziku rozpadu eurozóny. To může odblokovat důležitá investiční rozhodnutí, která krátkodobě podpoří směnný kurz eura,“ řekl dnes ČTK.

Podotkl, že i když finanční trhy s vítězstvím Macrona víceméně počítaly, povolební impulz může posunout kurz eura vůči dolaru nad hranici 1,10. „Česká ekonomika se sveze na vlně euforie z Macronova vítězství zprostředkovaně. Efekt ale nebude tak významný, aby nás sám o sobě vedl k revizi výhledu na růst českého HDP,“ dodal.

Vítězství Macrona přivítal Svaz průmyslu a dopravy. „Vítězství Emmanuela Macrona je dobrou zprávou nejen pro Českou republiku, ale celou EU. Jakkoli se nemusí každému jevit jako ideální prezident, jeho zvolení není volbou menšího zla, nýbrž správnou volbou směrem k fungující propojené a silnější Evropě,“ sdělil dnes ČTK prezident svazu Jaroslav Hanák. Dodal, že Česká republika potřebuje z důvodů ekonomických a bezpečnostních silnou EU bez nacionalistických politiků vyznávajících rychlá řešení a vyhrocený protekcionismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…