Vítězství Moskvy. Západ u ní loudí, píše Independent

21.04.2016 10:50

Obnovení jednání v rámci Rady NATO–Rusko? „Diplomatické vítězství pro Moskvu,“ píše britský Independent. „Byl to Západ, který po anexi Krymu začal blokovat veškeré kanály komunikace, a je to znovu Západ, který nyní usiluje o jejich obnovu,“ uvádí.

Vítězství Moskvy. Západ u ní loudí, píše Independent
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Rusko a Západ (NATO) obnovily vzájemnou komunikaci po dvou dlouhých letech – v červnu 2014 zástupci Severoatlantické aliance prohlásili, že v roce 2002 ustanovená Rada NATO–Rusko nebude pokračovat ve svém fungování poté, co Rusko anektovalo Krym. Tento týden došlo jestli ne k prolomení, tak alespoň k nakřupnutí ledů, když se obě strany setkaly v budově centrály NATO nedaleko Bruselu.

Dobrá zpráva je, že takový krok naznačuje navrácení se k „normálním“ vtahům mezi „Východem a Západem“. Věc druhá je ovšem to, že důvodem k setkání nebylo nějaké ustoupení ze strany Ruska. Setkání se uskutečnilo jen díky tomu, že si Západ (NATO) usmyslel, že nějaká komunikace je pořád lepší než žádná komunikace, což představuje jistý obrat ve vzájemných vztazích.

Určitou formu diplomatické porážky se NATO pokusilo zastřít svými prohlášeními před připravovanou schůzkou, ve kterých se její zástupci pokusili minimalizovat důležitost připravovaného setkání tím, že hovořili o spolupráci mezi Ruskem a NATO, která údajně nebyla nikdy přerušena. Úplnou normalizaci vztahů naprosto odmítli, a to do té doby, dokud bude Rusko „držet Krym“.

Na druhou stranu je třeba zmínit to, že i Rusko učinilo v poslední době několik kroků naznačujících jeho otevřenost k navázání spolupráce. V únoru letošního roku ruský představitel v NATO Alexander Gruško promluvil k zástupcům londýnského vojenského think-tanku Royal United Services Institute, kde použil až „neobvykle smířlivá slova“, píše Independent. Podobnou zprávu západnímu auditoriu vyslal bývalý ministr zahraničí Ruska Igor Ivanov při svém vystoupení na bezpečnostní konferenci v Londýně.

„Uskutečnění vzájemného setkání obou stran znamená to, že Západ uznal dvě zásadní věci: Ukrajina je stále sporné území (ve smyslu sporu mezi EU a Ruskem) a přerušení veškeré institucionální komunikace není tím správným řešením,“ píší Britové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…