Vláda a kraje se dohodly na změně rozdělení daní. Babiš chce pak revizi

09.06.2014 16:56

Příjmy krajů z daní by se měly vrátit do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Zatím není jasné, zda změna nastane od roku 2016 nebo v postupných krocích již od příštího roku. Na tiskové konferenci po jednání vlády s Asociací krajů to uvedl ministr financí Andrej Babiš a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Babiš by rovněž rád do budoucna zrevidoval kompetence krajů.

Vláda a kraje se dohodly na změně rozdělení daní. Babiš chce pak revizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta. Před změnami DPH činil podíl krajů 8,92 procenta a obcí 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní.

"Cílový stav a vůle vlády je vrátit se na stav roku 2011. Nicméně zatím z materiálu MF vyplývá, že by to mělo být od roku 2016. Možná by byla i dřívější úprava v postupných krocích, ale je to předmětem jednání," uvedl Michal Hašek.

Podle něj kraje tak zpět získají čtyři miliardy korun, o které je změna připravila. "Jen třetina příjmů krajů je z rozpočtového určení daní. Dvě třetiny jsou pak různé transfery," dodal.

Ministr Andrej Babiš upozornil, že přerozdělování peněz krajům doprovází neuvěřitelná byrokracie. "Do krajů tečou peníze z 12 ministerstev a několika fondů, celkem ze 136 kapitolů. Kraje každý rok navíc neví, kolik přesně peněz dostanou. Místo aby někdo udělal koláč peněz a pak ho překrojil a dal část do krajů, tak to financování je absurdně složité," uvedl. Proto se také bude chtít "perspektivně vrátit k přehodnocení kompetencí krajů".

Vláda se dohodla s kraji rovněž na financování železniční dopravy s tím, že peníze ke krajům poputují na základě platného memoranda mezi kabinetem a kraji. Memorandum o dopravní obslužnosti uzavřeli kraje s vládou Jana Fischera a Českým drahami. To stanovilo pro rok 2010 dotace ve výši 2,649 miliardy Kč s tím, že částka by měla být do roku 2019 krajům poskytována s inflačním navýšením. K němu ovšem fakticky nedocházelo. Podle premiéra se vláda pokusí v rámci rozpočtu najít peníze na navýšení o inflaci.

Kraje budou s kabinetem rovněž nadále jednat o chystaných programech na čerpání peněz z EU. Shoda podle Haška panuje na tom, aby pravidla pro čerpání peněz byla jednotná a platila celé sedmileté období. Ministr Babiše pak upozornil, že kraje mají pravdu, když požadují změnit výši spolufinancování projektů. Kraje v současnosti musí projekty financované z peněz EU spolufinancovat 15 procenty vlastních peněz, obce jen pěti procenty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…