Vláda asi odmítne návrh ODS, aby šéfa FAÚ jmenovala vláda

19.04.2014 10:49

Vláda na svém středečním zasedání zřejmě odmítne návrh ODS, aby ředitele Finančního analytického útvaru Ministerstva financí jmenovala vláda na návrh ministra financí. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády. Občanští demokraté ve své novele zákona proti praní špinavých peněz také navrhují, aby FAÚ kontroloval zvláštní orgán Poslanecké sněmovny složený výlučně z poslanců.

Vláda asi odmítne návrh ODS, aby šéfa FAÚ jmenovala vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

ODS chce svým návrhem posílit nezávislost útvaru na ministrovi i ministerstvu. Předkladatelé podle důvodové zprávy také zvažovali možnost zřídit FAÚ jako samostatný úřad podřízený vládě nebo jako samostatný úřad v rámci Ministerstva financí. Konečný efekt by však podle nich nebyl přiměřený nákladům, které by si to vyžádalo.

Předloha prý neodráží projednávanou novelu služebního zákona, která už jmenování i odvolání ředitele FAÚ řeší

ODS také navrhuje zřízení sedmičlenné komise složené z poslanců. Ministerstvo by jí muselo na její žádost poskytovat potřebné informace o činnosti útvaru. V návrhu stanoviska pro vládu ale stojí, že předkládaný zásah do zákona by byl nesystémový. Navrhovaná změna podle stanoviska neřeší větší nezávislost nebo dokonce samostatnost FAÚ. „Kontrola je navrhována zcela obecně a nadbytečně rozšiřuje okruh osob, které by se mohly například seznamovat s průběhem a výsledky šetření prováděných na základě oznámení o podezřelých obchodech od povinných osob," stojí v materiálu.

Vláda také upozorňuje, že předloha neodráží projednávanou novelu služebního zákona, která už jmenování i odvolání ředitele FAÚ řeší, protože ředitel útvaru je ředitelem jednoho z útvarů Ministerstva financí. Návrh také podle vlády nevymezuje, jaké činnosti FAÚ by měli poslanci kontrolovat. „Rozsah činnosti Finančního analytického útvaru je natolik široký, že by bylo třeba jasněji vymezit účel a způsob kontrolní činnosti," stojí v návrhu stanoviska.

Předkládaná změna zákona by měla platit od 1. ledna příštího roku. Pokud ji vláda odmítne, nebude to znamenat její konec, protože o ní bude stejně jednat Poslanecká sněmovna na některé z příštích schůzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…