Vláda asi podpoří poplatky za výjimky ze zákazu jízdy kamionů

03.08.2014 12:48

Vláda ve středu zřejmě podpoří návrh Ústeckého kraje, který navrhuje zpoplatnit vydávání výjimek z víkendových zákazů jízdy kamionů po dálnicích a silnicích prvních tříd. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro středeční jednání vlády. Vláda ale bude mít pravděpodobně několik připomínek.

Vláda asi podpoří poplatky za výjimky ze zákazu jízdy kamionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři se radí před schůzí vlády

Ústecký kraj předložil do sněmovny svůj návrh novely zákona o správních poplatcích, podle níž by dopravci platili za vydání povolení s nejvýše půlroční platností 500 korun a za povolení s platností od půl roku do roku 1000 korun. Na dálnici a na silnice první třídy nesmějí kamiony o nedělích a o svátcích od 13:00 do 22:00. V době prázdnin platí omezení i o pátcích od 17:00 do 21:00 a o sobotách od 07:00 do 13:00. Vedle zákonem daných výjimek mohou pro jiné případy dávat dopravcům povolení kraje pro svá území a Ministerstvo dopravy pro větší oblasti.

Předloni kraj vydal 234 povolení. Jak uvádí zastupitelstvo, vzhledem k počtu vydaných povolení o výjimce se jeví zavedení správního poplatku jako vhodné. Poplatek by prý zdůraznil skutečnost, že výjimky by se měly využívat pouze ojediněle.

Vláda doporučuje v návrhu zpřesnit formulaci tak, aby místo o vydání povolení k výjimce hovořil o povolení výjimky. Podle vlády by také nemělo poplatku podléhat pouze povolení výjimky, ale samotné přijetí žádosti o povolení, a to bez ohledu na to, zda úřad povolení vydá. Vládní legislativci upozorňují na to, že administrativní náklady vznikají úřadu bez ohledu na to, zda výjimku povolí, či nikoli.

Zákon stanoví z víkendových zákazů hned několik výjimek

Předloha také obsahuje podle návrhu stanoviska nejednoznačné formulace, například počítá s poplatky za povolení s platností do šesti měsíců a od šesti do 12 měsíců. Podle vlády tak není jasné, jaký poplatek by se vztahoval na povolení s platností přesně šest měsíců.

Přímo zákon stanoví z víkendových zákazů jízd kamionů hned několik výjimek. Na dálnice mohou například nákladní vozidla, která přepravují zboží podléhající rychlé zkáze, živá zvířata nebo pohonné hmoty, těžké automobily bezpečnostních sborů a vozidla pro údržbu, opravy a výstavbu silnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…