Vláda bezpráví, zkorumpovaná společnost odshora až dolů. Kardinál Vlk hovoří o nejvyšším sobectví

25.06.2016 12:11

Podle kardinála Miloslava Vlka vládne v Česku strašná antihodnota. Tou je podle něj nejvyšší sobectví. Tato antihodnota podle něj byla a je motivem rozkrádání společného majetku republiky. Uvedl to ve své eseji pro server Echo24.cz.

Vláda bezpráví, zkorumpovaná společnost odshora až dolů. Kardinál Vlk hovoří o nejvyšším sobectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Mohlo by se zdát, že teoretizuji, ale když zvážíme, kolik jsme za těch 25 let viděli nebo aspoň zahlédli korupce, uplácení, rozkrádání společného majetku, financí z bank, a to zvláště těmi nejvýše postavenými… A pak vysoká amnestie zločinů a co vše se neví. Nyní reorganizace policie a co všechno je asi za ní,“ podotkl Vlk.

Vlk se v této souvislosti ani nediví, že když to soudný člověk pozoruje, rodí se myšlenka na vládu pevné ruky. „Protože nevidí možnost slušného, na hodnotách založeného uspořádání společenských poměrů s touto politickou garniturou, která je infikovaná vládou sobeckého bezpráví jedné strany, jedné skupiny lidí, kteří profitovali z příslušenství k totalitní straně vlády bez hodnot nebo spíše s antihodnotami. Bezradnost perspektivy této ‚demokracie‘, prostě zkorumpovaná společnost odshora až dolů,“ konstatuje.

Původní text ZDE.

Následně se zmiňuje i o církevních restitucích, kdy diskuse o nich ukazují, jak obecně se smýšlí o důležitých demokratických kategoriích, jako jsou právo a spravedlnost. „Této situace lze ve společnosti snadno zneužít, odhlédněme od toho, že jde o církve. To platí nejen o ‚lidu obecném‘, ale i o nejpřednějších politicích, kteří mají většinou korupci pod svou kůží. Přitom se nikdo nestydí takové věci veřejně říkat a zastávat. A společnosti to nevadí?“ ptá se Vlk.

V závěru své úvahy zmínil vliv médií na kultivaci společnosti. „Zvláště v poslední době a snad v současnosti nejsilněji vidíme, že lidé většinou nežijí svým vlastním uvažováním, ale že jsou pod trvalým silným vlivem nejrůznějších médií, která zcela vstupují do jejich života i do jejich nejvnitřnějšího soukromí, poněvadž jim lidé dobrovolně otevírají přístup. Média je s sebou doslova vlečou a vytvářejí tzv. veřejné mínění, to znamená de facto nepozorovaně ‚předpisují‘, co si mají lidé myslet, co je ‚správné‘, ‚pravdivé‘ a ‚moderní‘,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…