Vláda bude hledat kandidáta na šéfa ÚOHS a jednat o poštách

25.05.2015 6:00

Dvojicí dosud kontroverzních témat se dnes bude zabývat vláda - výběrem kandidáta do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a novelou zákona o poštovních službách. Vedle nich kabinet projedná také novelu horního zákona, trestního zákoníku nebo změnu zákona o ozbrojených silách a novelu zákona o rozpočtových pravidlech.

Vláda bude hledat kandidáta na šéfa ÚOHS a jednat o poštách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vládě navrhuje, aby v čele ÚOHS i na dalších šest let zůstal jeho současný předseda Petr Rafaj. I když se na něm kabinet napoprvé neshodl a někteří ministři ho tvrdě kritizovali, nemá ani jedna z koaličních stran jiného kandidáta, a Rafaj by tak dnes mohl projít. Konečné slovo bude mít prezident, který šéfa ÚOHS na návrh vlády jmenuje.

Kabinet dostane na stůl také novelu shromažďovacího zákona

Druhým zatím sporným bodem je novela poštovního zákona, která zavádí poště kompenzaci od státu. Dosud ji blokoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je přesvědčen, že Česká pošta letos dotaci ze státního rozpočtu nepotřebuje. Je o ní ochoten přemýšlet až pro příští roky. Sobotka nicméně v minulém týdnu vyjádřil přesvědčení, že se vláda dnes na novele dohodne.

Kabinet dostane na stůl také novelu shromažďovacího zákona, která chce v některých případech účastníkům shromáždění povolit zakrývání obličeje, nebo návrh ministerstva spravedlnosti, podle kterého by bylo možné v některých případech nahradit vazbu takzvanými elektronickými náramky.

Dalšími body jednání budou návrh na zvýšení objemu peněz pro soukromé a církevní školy, návrh výdajů z rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2016 nebo informace o situaci v muničních skladech ve Vrběticích. Kabinet také zaujme rámcovou pozici k evropskému programu pro migraci, který navrhuje mimo jiné zavedení povinných kvót pro příjem uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…