Vláda bude jednat o dvou miliardách pro nemocnice

17.03.2014 7:32

Vláda dnes projedná plán ekonomické stabilizace zdravotnictví, který počítá mimo jiné s uvolněním dvou miliard korun pro nemocnice. Peníze mají kompenzovat výpadek příjmů způsobený zrušením stokorunových poplatků za pobyt v nemocnici. Polovinu mají nemocnice dostat v červenci, polovinu v říjnu. Vedle toho materiál obsahuje automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce či odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Peníze na navýšení odvodů státu by vláda měla dát z rozpočtové rezervy.

Vláda bude jednat o dvou miliardách pro nemocnice
Foto: Privamed
Popisek: Nové dialyzační centrum s nefrologickou ambulancí v Městské nemocnice Plzeň, Privamed a. s.

Koaliční kabinet zároveň dostane na stůl návrh poslanců KSČM na zrušení všech zdravotnických poplatků. Ministři ale zřejmě tento návrh odmítnou. Poplatky za pobyt v nemocnici už byly zrušeny na přelomu roku. Další poplatky - u lékaře a za recept - chce vláda zrušit od příštího ledna. Zachovat chce ale placení za ošetření na pohotovosti.

Kabinet se bude zabývat i návrhem na zřízení dvou nových vládních výborů. První by měl doporučovat zástupce státu do podniků s jeho účastí. Tvořit jej budou tři odborníci, které nominují jednotlivé koaliční strany. Druhý bude kontrolovat průběh a dopad církevních restitucí a jeho členy bude několik ministrů. S vytvořením personálního výboru nesouhlasí hnutí ANO, připomínky k návrhům podali i lidovci.

Ministři by se měli dále vyjádřit k poslaneckému návrhu, aby zastupitelé hlavního města zvolení v letošních podzimních volbách měli pouze dvouletý mandát místo čtyřletého. Poslanci chtějí předlohou dosáhnout toho, aby se volby do pražského zastupitelstva konaly souběžně s krajskými volbami a nikoli s obecními jako dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…