Vláda bude jednat o problému migrace a o pomoci uprchlíkům

20.11.2015 6:09

Migrace a česká pomoc uprchlíkům budou jedním z hlavních témat dnešního jednání vlády. Kabinet na stůl dostane hned několik bodů s nimi spojených. Dále se bude vláda zabývat zákonem o ochraně památkového fondu nebo čtveřicí poslaneckých návrhů.

Vláda bude jednat o problému migrace a o pomoci uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ministerstvo vnitra kabinetu předloží návrh státního integračního programu na rok 2016 a následující léta, který má usnadnit integraci osob s mezinárodní ochranou v České republice především v oblasti výuky českého jazyka, bydlení, vstupu na trh práce nebo vzdělávání dětí a rekvalifikací. Náklady na program na příští rok vnitro odhaduje na 200 milionů korun, z nichž větší část půjde z unijních prostředků.

Vnitro vládě také navrhne, aby od příštího roku dávala šedesát milionů korun ročně na humanitární program MEDEVAC, kterým Česko pomáhá například uprchlíkům na Blízkém východě. Dosud byla částka každý rok jiná. Ministři se budou zabývat také koncepcí pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky i několika dalšími body souvisejícími s migrací.

Kabinet má dále na programu nový památkový zákon, který je jednou z priorit ministerstva kultury. Zákon, který se týká mnoha vlastníků památek z řad soukromých majitelů i veřejných institucí, podoby veřejného prostoru, jeho tvorby a udržování, má nahradit mnohokrát novelizovanou normu z roku 1987. S účinností zákona, který má řadu kritiků z řad památkářů i různých oborových sdružení, se počítá až od 1. ledna 2018.

Mezi další body dnešního jednání patří návrh harmonogramu ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) na přípravu soutěže na tříletý provoz mýtných bran nebo plán rozvoje ekologického zemědělství do roku 2020.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…