Vláda bude jednat o tom, zda pošle dvěma nemocnicím stamiliony. Diskutovat bude i o Šumavě

30.07.2014 6:24

Vláda dnes bude jednat o návrhu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na jednorázový příspěvek 500 milionů korun pro brněnskou Fakultní nemocnici u sv. Anny a 200 milionů korun pro pražskou Nemocnici Na Bulovce. Koaliční kabinet čeká také diskuze o opatřeních týkajících se prokazování původu majetku nebo o senátním návrhu zákona o Národním parku Šumava.

Vláda bude jednat o tom, zda pošle dvěma nemocnicím stamiliony. Diskutovat bude i o Šumavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Příspěvek ve výši 700 milionů korun má dvojici státních nemocnic podle představ Ministerstva zdravotnictví umožnit zachování současné kvality péče. Nemocnice u sv. Anny skončila loňské hospodaření s propadem zhruba 367 milionů korun, což byl nejhorší výsledek ze všech nemocnic a ústavů, které ministerstvo zřizuje. Bulovka byla v pořadí nejhorších druhá s propadem přesahujícím 308 milionů korun.

Ministři projednají i zvýšení plateb za státní pojištěnce

Kabinet, který výjimečně i přes jednání sněmovny zasedne ve středu, projedná i materiál, na jehož základě se zvýší platby za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Opatření by mělo letos přinést do zdravotnictví 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace.

Dalším materiálem z dílny Ministerstva financí pak bude analýza, která považuje za nejlepší v případě prokazování původu majetku a jeho případného zabavení využít zvláštních soudních řízení. Na základě varianty, kterou nakonec vláda vybere, následně MF připraví návrh zákona, který předloží do připomínkového řízení.

Zeman dnes na jednání kabinetu oproti původním plánům nepřijde

Podle doporučení ministerstev by vláda měla odmítnout kritizovaný senátní návrh zákona o Národním parku Šumava. Kritici návrhu vytýkali nesystémovost, odchylky od režimu pro ostatní národní parky nebo jednoroční rezervaci vybraných státních pozemků na Šumavě pro bezúplatný převod místním obcím.

Kvůli jednání o Šumavě chtěl původně zasedání kabinetu navštívit prezident Miloš Zeman, který patří ke kritikům návrhu. Kvůli pracovnímu programu se ale dnešního jednání nezúčastní. K návrhu chce nicméně vystoupit v Poslanecké sněmovně, až se jím budou poslanci zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …