Vláda bude jednat o zdravotnických poplatcích

06.11.2013 6:03

Vláda v demisi by dnes mohla rozhodnout o zdravotnických poplatcích za pobyt v nemocnicích, ústavech, léčebnách či lázních. Podle předložené novely by pacienti měli od března 2014 platit 60 korun za den, děti do 18 let nic.

Vláda bude jednat o zdravotnických poplatcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Regulační poplatek 100 korun budou platit pacienti v lůžkových zařízeních jen do konce letošního roku, k 1. lednu 2014 ho zrušil Ústavní soud jako "rdousící". V lednu a únoru, než vstoupí v platnost novela, nebudou pacienti platit nic.

Nemocnice budou v lednu a únoru za každý den odkladu přicházet o 5,8 milionu korun, za každý měsíc o zhruba 175 milionů. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Martin Holcát navrhuje, aby novelu projednali zákonodárci ve zkráceném řízení.

Vláda bude projednávat i další normy

Kabinet Jiřího Rusnoka má na programu jednání také několik novel, které připravilo Ministerstvo obrany. Týkají se například změn v nasazování vojáků při živelních pohromách, postavení válečných veteránů a nového systému odměňování příslušníků ozbrojených sil. Některé návrhy už schválila minulá vláda, kvůli rozpuštění sněmovny ale normy nebyly přijaty.

Ministři dostanou též novelu zákona o civilním letectví, podle které by měl dohled nad bezpečností na tuzemských letištích nově zajišťovat Úřad pro civilní letectví. Zabývat by se mohli opět i návrhem na navýšení peněz na odstranění škod po povodních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…