Vláda bude moci zvyšovat důchody nad zákonný rámec, potvrdil Senát

15.06.2016 20:02

Vláda patrně dostane pravomoc zvyšovat důchody nad zákonný rámec, pokud by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Důchodovou novelu, která to předpokládá, dnes schválil Senát. Navýšení penzí z rozhodnutí kabinetu nebude moci překročit 2,7 procenta. Předlohu, aby platila, ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Vláda bude moci zvyšovat důchody nad zákonný rámec, potvrdil Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Schválená mez by příští rok umožnila zvýšit vládě starobní penze v průměru zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun. Kabinet původně navrhoval hranici pro své rozhodování 1,7 procenta, o procentní bod vyšší prosadili ve Sněmovně v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že úprava neznamená, že důchody porostou každý rok o 2,7 procenta. Jde jen o možnost vlády, kabinet navíc nemusí limit vyčerpat, řekl senátorům. "Rozhodnutí vlády se bude odvíjet od konkrétní situace v konkrétním kalendářním roce," dodal.

Pro předlohu zvedlo ruku 32 ze 46 přítomných senátorů, proti byl jeden. Rozsáhlejší debata se o ní v horní komoře nekonala.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že stejný postup by byl možný podle rozpočtového vývoje i příští rok.

Vláda v minulosti měla možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci. Novela to ale před několika lety zrušila. Zpravodajka Božena Sekaninová (ČSSD) podotkla, že kabinety využily toto právo za 15 let jen třikrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…