Vláda bude podruhé během pár měsíců řešit koupi OKD státem

02.04.2017 18:52

Vláda bude na svém středečním jednání podruhé během několika měsíců řešit návrh, aby černouhelnou firmu OKD, která je v úpadku, koupil stát. V únoru ministři odmítli plán ministerstva průmyslu, aby OKD koupil za korunu státní podnik Diamo, připomíná ČTK.

Vláda bude podruhé během pár měsíců řešit koupi OKD státem
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Aktuální návrh předkládá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Navrhuje v něm, aby těžební společnost koupil za 80 milionů Kč státní podnik Prisko. V Prisku akcionářská práva vykonává ministerstvo financí (MF), v Diamu ministerstvo průmyslu. Babiš v minulých dnech několikrát uvedl, že Prisko chce nabídku předložit kvůli tomu, že soukromí investoři neučinili OKD takovou nabídku, která by umožňovala předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci firmy.

S návrhem Babiše nesouhlasí budoucí ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Uvedl, že lepší volbou je koupě OKD Diamem, které má dlouholeté zkušenosti s útlumem hornictví v ČR. Spory mezi ministerstvy znepokojují odboráře firmy. Ve čtvrtek uvedli, že by mohly vést až k bankrotu OKD. Stát již loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala více než 150 milionů Kč.

MF v dokumentu uvádí, že Prisko předpokládá provozování OKD na tržní bázi, kdy výnosy z těžby a prodeje uhlí použije na úhradu nákladů spojených s provozem a útlumem těžebních lokalit. Podle konzultací Priska s firmou je 80 milionů korun minimální částka pro to, aby reorganizační plán společnosti splňoval požadavky podle insolvenčního zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD.

Pokud se OKD nepodaří investora sehnat, hrozí mu konkurz. MF v dokumentu uvádí, že znalecký posudek zpracovaný firmou A-Consult plus vyčíslil náklady spojené s okamžitým ukončením provozu OKD a likvidací firmy, která by v tom případě nastala, na 8,5 miliardy korun.

Případné převzetí OKD Priskem má podle materiálu umožnit pokračování provozu OKD, tak aby byl útlum dolů plně hrazen výnosy z provozu. Odkazuje přitom na analýzu firmy CIC Partners, podle které budou v případě postupného a řízeného útlumu činit náklady „pouze“ pět miliard korun, navíc rozložených v čase asi deset let. Tedy o 3,5 miliardy Kč méně než v případě konkurzu.

Kvůli tomu, aby nedošlo k přechodu jakýchkoli, byť i potenciálních závazků „staré“ společnosti OKD na subjekt, který má být prostřednictvím Priska ovládán státem, navrhuje MF po schválení reorganizace firmy převést majetek OKD do společnosti Nové OKD. Má do ní být vložen veškerý majetek a práva existující společnosti vyjma některých položek. Mezi ně patří například zažalované i nezažalované pohledávky za podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Bakala byl dříve spoluvlastníkem společnosti New World Resources (NWR), mateřské společnosti OKD.

Tento pátek přestalo OKD dobývat uhlí v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. Po uzavření bude mít zhruba 10 000 zaměstnanců. Firma je od loňska v insolvenci, postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023. Plánované roční tržby OKD bez nákladů útlumu mají do té doby podle materiálu MF klesnout proti letošku o 73 procent na 3,8 miliardy korun. Objem těžby se pak má snížit o 74 procent na 1,45 milionu tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…