Vláda bude příští týden jednat o zadluženém kongresovém centru

06.09.2013 16:30

Vláda by měla příští týden projednat osud zadluženého Kongresového centra Praha (KCP). Pražští radní o tom v uplynulých týdnech jednali s ministrem financí Janem Fischerem. Radní pro kulturu Václav Novotný na dotaz ČTK řekl, že se jim podle všeho podporu pro oddlužení podařilo najít. Dluh kongresového centra je nyní asi 1,85 miliardy korun, ze svého už zaplatilo 2,5 miliardy korun.

Vláda bude příští týden jednat o zadluženém kongresovém centru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

Praha chce, aby bylo navýšeno základní jmění a Ministerstvo financí získalo v KCP podíl 70 procent. V následujících čtyřech letech by Praha svůj podíl opět navýšila tím, že by investovala do modernizace budovy. Investice mezi lety 2014 až 2017 má být až 750 milionů korun. Následně by se poměr vlastnictví ustálil na 55 procentech vlastněných státem, zbylých 45 procent by drželo město.

Pokud se do dubna nezaplatí téměř dvoumiliardový dluh, Praha může o KCP přijít

Stát je ručitelem peněz, které si KCP před 13 lety půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun musí zaplatit do dubna příštího roku. Právě proto magistrát začal na jaře jednat s vládou, která začala v červnu problém řešit, projednávání ale přerušila. Poté premiér Petr Nečas se svým kabinetem rezignoval.

Pokud se do dubna problém nevyřeší, je možné, že Praha o komplex budov přijde. Praha původně uvažovala, že by dluh zaplatila z prodeje zbytného majetku KCP. Prodej ale mimo jiné kvůli nízkým cenám nemovitostí nedoporučila analýza, kterou si město nechalo zpracovat. Když firma dluh nesplatí, hrozí jí konkurz. Likvidátor by pak majetek KCP rozprodal.

KCP loni vykázalo zisk 61,1 milionu korun, v roce 2011 hospodařilo s účetní ztrátou 97,3 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…