Vláda bude řešit prokazování majetku a druhý důchodový pilíř

18.05.2015 6:00

Návrh zákona o prokazování původu majetku a rušení druhého důchodového pilíře budou pravděpodobně nejsledovanějšími body dnešního zasedání vlády. Koaliční kabinet bude diskutovat i o dalších ekonomických tématech včetně novely horního zákona nebo aktualizace státní energetické koncepce.

Vláda bude řešit prokazování majetku a druhý důchodový pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Návrh zákona o prokazování původu majetku, po jehož schválení dlouhodobě volá prezident Miloš Zeman, dává finanční správě možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud zjistí neevidovaný majetek v hodnotě vyšší než deset milionů korun, vyzve finanční správa plátce k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní. Normu může i po schválení vládou čekat ještě poměrně složitá cesta v Parlamentu, kde se proti ní pravděpodobně postaví velká část opozice.

Kabinet dnes projedná také návrhy ministerstev vnitra a spravedlnosti

Definitivní ukončení druhého pilíře důchodového spoření vláda plánuje na konec příštího roku. Důchodové fondy by měly být podle návrhu ministerstva financí zrušeny k 1. červenci 2016 a tímto dnem vstoupit do likvidace. Ta by měla být ukončena převedením peněz a zánikem fondů nejpozději začátkem ledna 2017.

Kabinet dnes projedná také návrhy ministerstev vnitra a spravedlnosti. Vnitro chce v novele zákona o občanských průkazech a cestovních dokladech mimo jiné zavést nové poplatky, které by lidé na úřadech platili třeba za zrušení trvalého pobytu. Spravedlnost chce zase zpoplatnit žaloby o náhradu škody, které lidé podávají na stát kvůli nezákonným rozhodnutím či nesprávnému úřednímu postupu.

Dalšími body zasedání budou věcný záměr zákona o odpadech, návrh výdajů z rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2016 nebo informace o situaci v muničních skladech ve Vrběticích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…