Vláda bude škrtat na platech úředníků, přilepší poslancům a soudcům

19.11.2012 21:20

Ve středu bude vláda opět projednávat návrh státního rozpočtu pro příští rok. Zatímco se bude škrtat na platech úředníků, stát přilepší ústavním činitelům včetně soudců, poslanců a senátorů. Podle plánů vlády v příštím roce vydá stát na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než letos.

Vláda bude škrtat na platech úředníků, přilepší poslancům a soudcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

To znamená, že výdaje klesnou oproti letošku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státní pokladny by se měl zvýšit o 24 korun na 23 857 korun. Zaměstnanci samotné státní správy by si měli v průměru polepšit o 346 korun, tedy na celkových 26 590 korun.

Snížit by se však měl počet zaměstnanců států, neboť jsou ve státním rozpočtu peníze na výplatu jen pro 424 818 zaměstnanců, což je o 272 více, než vláda plánuje.

Výše uvedená částka na platy ale nezahrnuje 444 milionů korun na plánované zvýšení platů ústavních činitelů. To souvisí s projednávanou novelou zákona o rostoucích platech ústavních činitelů.

O 352 korun měsíčně stoupne průměrný plat v organizačních složkách státu jako například armádě, hasičském sboru nebo u policie. Průměrný plat v těchto organizacích tak dosáhne výše 26 131 korun.

Podle aktuálních údajů za letošní druhé čtvrtletí představovala průměrná mzda v české ekonomice 24 626 korun. To je meziroční nárůst o 2,3 procenta, jenže reálně po odečtení inflace se snížila 1,1 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…