Vláda bude ve středu jednat o řešení v Moravskoslezském kraji

17.09.2013 14:05

Vláda bude ve středu jednat mimo jiné o řešení důsledků hrozícího masového propuštění z velkých podniků v Moravskoslezském kraji. Pomoct může vyššími investicemi a jejich upřednostněním před jinými a tím snížit sociální dopady propouštění. Od vlády však nelze čekat, že bude zadlužené průmyslové podniky zachraňovat. ČTK to řekl na návštěvě Brna premiér v demisi Jiří Rusnok.

Vláda bude ve středu jednat o řešení v Moravskoslezském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Bezpochyby musíme důsledky řešit. Lze jít cestou ekologických investic, které už jsou v kraji naplánované a jde jen o to je absolutně předřadit před ostatními. Vláda může posílit existující sociální programy, může podpořit příchod nových investorů a kraj propagovat. Lze podpořit dobudování průmyslových zón," uvedl Rusnok. Dluhy soukromých firem však vláda v žádném případě řešit nebude.

Současná situace je jedním z dalších urychlovačů procesu, během něhož se hornický a železářský region postupně mění. "Doba, kdy se musí region ekonomicky přeorientovat, trvá už dvacet let. Tehdy pracovalo v dolech přes 100.000 horníků, dnes je to zhruba 12.000," poznamenal Rusnok.

Už teď je nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji vysoká

Vláda nyní také čeká na analýzu situace a možný výhled do budoucna. Firma OKD hrozí zavřením Dolu Paskov, kde je 2500 zaměstnanců a dalších 500 z dodavatelských firem. Na analýze spolupracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu společně právě s OKD, které zaměstnávají 13.000 lidí a jsou tak největším zaměstnavatelem v kraji. Problémy má i Evraz Vítkovice Steel, v případě hromadného propuštění by o práci přišlo několik tisíc lidí. Už nyní je nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji vysoká, v srpnu činila 9,7 procenta, tedy 81.400 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…