Vláda bude vybírat způsob, jak zrušit druhý pilíř

12.11.2014 6:12

Vláda bude dnes rozhodovat o způsobu zrušení druhého penzijního pilíře, který prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Část odvodů z veřejného systému zřejmě nebude možné od ledna 2016 převádět do vlastního spoření. Celou uloženou částku by lidé měli od fondů dostat zpět do konce roku 2016. Do druhého pilíře se dá ještě vstoupit, kabinet by měl posoudit i uzavření této možnosti.

Vláda bude vybírat způsob, jak zrušit druhý pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Ministr dopravy Antonín Prachař by mohl na jednání přinést návrh na odvolání ředitele Drážní inspekce Romana Šiguta. Nabídku vést inspekci už dostal bývalý předseda představenstva ČD Cargo Oldřich Mazánek.

Kabinet posoudí také novelu zákona o pozemních komunikacích, která umožní zvýšení rychlosti na vybraných silnicích 1. třídy na 110 kilometrů v hodině. Předloha by rovněž měla pomoci zefektivnit ochranu silnic a usnadnit obcím nakládání s odtaženými vozidly, o které se majitelé nehlásí.

Ministři dostanou na stůl i návrh na získání více než sedmi miliard korun ze státního podniku Lesy České republiky a národního podniku Budějovický Budvar.

Vláda zřejmě zastaví transformaci České pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Podniku se tak mají uvolnit ruce pro nakládání s majetkem. Bude moci například prodávat zbytný majetek a získané peníze investovat. Usnesení o přeměně pošty na akciovou společnost přijala vláda Mirka Topolánka v roce 2007.

Kabinet projedná i novelu trestního zákoníku, podle které by u praní špinavých peněz a u podílnictví byla trestná i příprava těchto trestných činů. Nově také výslovně zakazuje podporu teroristických skupin a rozšiřuje trestný čin nepřímého úplatkářství.
Na programu jednání je rovněž koncepce boje proti organizovanému zločinu či strategie pro rovnost žen a mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…