Vláda by měla rozhodnout o další pomoci pro syrské uprchlíky

24.10.2014 18:00

Vláda by měla v pondělí rozhodovat o pokračování humanitárního programu Medevac pro syrské uprchlíky v Jordánsku. Počítá se s vysláním tří lékařských týmů a poskytnutím lékařské péče v Česku pro tři nebo čtyři pacienty. Náklady na humanitární misi se odhadují na deset milionů korun. ČTK to sdělil tiskový odbor Ministerstva vnitra.

Vláda by měla rozhodnout o další pomoci pro syrské uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády právě začalo

Na pokračování humanitární mise se podle něj dohodly rezorty vnitra, zdravotnictví i zahraničí. Lékařské mise v Jordánsku by měly být krátkodobé. „Pacienti by podstoupili léčbu ve Fakultní nemocnici v Motole nebo v Nemocnici Na Bulovce," dodal mluvčí Ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Podle informací ČTK se původně počítalo s převozem na léčení do Česka 15 pacientů - převážně dětí - a jejich rodinných příslušníků. Kvůli kauze volyňských Čechů žádajících o přesídlení z Ukrajiny do České republiky byla ale záležitost syrských uprchlíků upozaděna.

V programu Medevac se v českých nemocnicích léčilo přes 200 pacientů

Podle nedávné zprávy OSN z války sužované Sýrie do okolních zemí uprchly přes tři miliony lidí a další desítky tisíc odtud utíkají. Podle údajů o programu Medevac se v Česku již léčilo osm uprchlíků ze Sýrie, kteří utrpěli válečná zranění, a šest dětí. Vnitro v letech 2012 a 2013 na pomoc uprchlíkům poskytlo zhruba 70 milionů korun, přes 66 milionů za poslední tři roky poskytlo také Ministerstvo zahraničních věcí.

Program Medevac spadá pod Ministerstvo vnitra. Od roku 1993 se jeho prostřednictvím v českých nemocnicích léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…