Vláda by mohla předložit změny ohledně nakládání s municí na jaře

12.12.2014 18:10

Kabinet by mohl předložit Parlamentu změny zákonů ohledně nakládání s municí na jaře. Poslancům to dnes při projednávání situace po výbuších v muničním skladu u Vlachovic na Zlínsku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Posílit by se měla podle něho také kontrola. Doporučení úprav má dát Bezpečnostní rada státu na zasedání 22. prosince. Poslanci debatu nedokončili, pokračovat by v ní měli v lednu.

Vláda by mohla předložit změny ohledně nakládání s municí na jaře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečné oblasti

Nakládání s municí má nyní podle Sobotky několik zákonných režimů, které nejsou provázány a spadají pod různé kontroly. Jejich koordinace je podle něho slabá. „Kumulace nejrůznějších právních norem a předpisů vytvářejí nepřehledné a netransparentní hřiště, co se má konat," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Jde podle něho například o nakládání s municí, o přepravu, o dozor i o požární předpisy. Sobotka poukázal také na stav policejního útvaru pro kontrolu munice ve vlastnictví soukromých firem. Počet jeho příslušníků klesl podle něho v minulosti asi o třetinu. Vláda bude chtít počet kontrol posílit, dodal premiér.

Vyšetřování výbuchů vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě

Policie, hasiči a armáda postupují na místě výbuchů podle Sobotky s maximálním nasazením a profesionálně. Munice bude z areálu odvážena, jakmile to dovolí okolnosti. Od soboty bude podle Stropnického připraven dosud zakonzervovaný sklad u Květné na Svitavsku, stálo to asi 20 milionů korun. Sklady u Vlachovic byly podle ministra obrany pronajaty za 400 korun za metr čtvereční ročně, což označil za „kamarádskou cenu".

Vyšetřování výbuchů vede podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě ve vyhrazeném režimu. Areál je nyní místem činu, má tam tedy přístup jen policie, zatím nikoli armádní pyrotechnici. „To, zda šlo o neuvěřitelnou shodu nešťastných náhod, zlý úmysl nebo jiné příčiny, zodpoví až policejní vyšetřování," poznamenal Stropnický.

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) požadoval, aby byly vypovězeny všechny nájemní smlouvy firmám sídlícím v areálu a aby munice byla zajištěna a odvezena nejlépe do Vánoc, i když je to zřejmě nereálné. „Svátky u nás prožijeme ve strachu," podotkl. Starosta přivítal příslib odškodnění pro obce postižené výbuchem. Stát by měl ale podle Hověžáka podobným tragédiím předcházet a dbát na dodržování předpisů v muničních skladech.

Sněmovna se takřka nedostala k vystoupením řádně přihlášených poslanců

Dnešní jednání o situaci ohledně výbuchů trvalo skoro tři hodiny. Například poslankyně ODS Jana Černochová vinila krajského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) z toho, že nevyhlásil stav nebezpečí, a vládu z liknavého postupu. „Vláda tahá pouze horké kaštany z ohně," hájil kabinet Petr Kořenek (ČSSD). Předseda Úsvitu Tomio Okamura zase poukazoval podle něho na špatné informování a chaos v uskladňování munice. Poslanec ANO Josef Hájek označil jeho vystoupení za zavádějící hospodské řeči.

Sněmovna se takřka nedostala k vystoupením řádně přihlášených poslanců, debata se odehrávala vesměs prostřednictvím krátkých faktických poznámek. Mimořádnou schůzi svolanou na žádost opozice nakonec poslanci přerušili na návrh Bronislava Schwarze (ANO) do 19. ledna.

Starostu Hověžáka mrzí, že nezaznělo jasné ujištění, které by mohl přivézt místním občanům. Novinářům řekl, že se žádné nové informace nedozvěděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…