Vláda chce prosadit sociální bydlení či pravomoce pro ombudsmana

10.02.2014 20:17

Řešení sociálního bydlení, boj proti odsouvání na okraj společnosti a důsledné vystupování proti anticikánismu a nesnášenlivosti slibuje v návrhu svého programového prohlášení vláda. Vypořádat se chce také s „obchodem s chudobou v předražených ubytovnách". V oblasti lidských práv má v plánu i prosazování rovnosti mužů a žen či podporu vyššího zastoupení žen ve vedoucích pozicích. Posílit chce pravomoci ombudsmana.

Vláda chce prosadit sociální bydlení či pravomoce pro ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Kabinet zřídil post ministra pro lidská práva. Ten by měl podle návrhu programového prohlášení hlavně bojovat proti sociálnímu vyloučení. Má prosazovat „provázané řešení sociálního bydlení". Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) už dříve ČTK řekl, že o něm chce jednat třeba se zástupci měst a obcí. Koordinovat by měl ale i opatření v sociálních dávkách, vzdělávání, na podporu zaměstnávání či proti zadlužování. Přispět má k „zabránění zneužívání sociálního systému v podobě obchodu s chudobou v předražených ubytovnách".

Vláda slibuje, že bude důsledně vystupovat i proti násilí z nenávisti a rasové nesnášenlivosti. V návrhu svého programu zmiňuje boj proti anticikánismu a antisemitismu. V minulých letech se konaly protiromské pochody, vyostřenou atmosféru a nepokoje přiživovali extremisté. Bývalá Nečasova vláda čelila kritice, že proti takovým projevům dostatečně nevystoupila.

Pravidla potratů a kastrací se měnit nebudou

Posílit by se měly pravomoci ombudsmana. Měl by mít možnost obracet se na Ústavní soud a navrhovat zrušení sporných zákonů či jejich částí. Důsledně chce podle svého programu vláda uplatňovat princip rovnosti žen a mužů. Počítá se s opatřeními ke slaďování práce a rodiny, zajistit se má třeba dostatek míst ve školkách. Podporu má dostat vyšší zastoupení žen ve vedoucích pozicích. Dienstbier už dříve ČTK řekl, že by rád otevřel diskusi o zavedení kvót ve volebním zákonodárství. Prosazovat bude i rovné odměňování za stejnou práci, nyní ženy v průměru vydělávají méně než muži.

Do současných zákonů nechce tato vláda zasahovat podle svého programu „v citlivé oblasti lidské reprodukce". Měnit by se tak neměla například pravidla potratů či kastrací. Lesbické páry a ženy bez partnera se tak také nejspíš nedočkají možnosti podstoupit v Česku umělé oplodnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…