Vláda chystá další registr. Tentokrát zdravotnických prostředků

05.05.2013 17:18

Ministerstvo zdravotnictví poslalo vládě zákon, který zavede jednotný registr bezpečných a účinných zdravotnických prostředků. O jejich úhradách už nebudou rozhodovat zdravotní pojišťovny, ale stanoví je ve správním řízení lékový ústav, jako to dělá u léků. Katalog referenčních cen bude na internetu.

Vláda chystá další registr. Tentokrát zdravotnických prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

ČTK to řekl legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09). Zákon o zdravotnických prostředcích by měl platit od ledna 2014. Zdravotnické prostředky nejsou v ČR dosud regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba 6000, například krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky, prostředky pro stomiky, glukometry, invalidní vozíky, nitrooční čočky, sluchadla, rentgen, CT či gama nůž.

Zákon podle Plíška vyřeší regulaci komplexně, od výroby přes distribuci, prodej, předepisování, výdej, používání, údržbu, opravy až po jejich odstraňování. K posouzení efektivity zavedení nového prostředku využije ministerstvo systém HTA, který umí spočítat, jakou měřitelnou hodnotu nový prostředek přináší a jak je to v proporci s vynaloženými penězi.

Zákon doprovodí novela o pojištění

"Dojde i k hodnocení bezpečnosti zdravotnických prostředků, což bude důležité pro pacienty. Lépe bude vyjasněna odpovědnost za vady u zdravotnických prostředků," uvedl Plíšek. Norma upraví také reklamu na zdravotnické prostředky, což dosud nebylo.

Prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslav Palát upozornil, že připodobňování mechanismu stanovení cen a úhrad mezi zdravotnickými prostředky a léčivy je zavádějící. Zdravotnické prostředky jsou různorodé, co prostředek, to jiný postup, jiná aplikace, jiné použití. Firmy tak u každého prostředku musejí vysvětlovat, v čem je jiný, proč má být praxe jiná a jaká praxe je vyhovující.

Zákon o zdravotnických prostředcích doprovodí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která určí podmínky pro jejich úhradu, a novela zákona o regulaci reklamy, která stanoví pravidla pro marketingové a reklamní pobídky výrobců směrem k lékařům i pacientům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …