Vláda dá do svého programu i připomínky odborů a zaměstnavatelů

11.02.2014 14:34

Vláda se chystá upravit své programové prohlášení podle připomínek odborů a zaměstnavatelů. Do dokumentu tak mimo jiné zapracuje změny kvůli výstavbě silnic či podporu zaměstnávání mladých lidí. Upřesnit by se měla třeba i podpora exportu. Novinářům to po tříhodinovém jednání tripartity dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet chce schválit svůj program ve středu. Sněmovna by o důvěře vládě pak měla hlasovat 18. února.

Vláda dá do svého programu i připomínky odborů a zaměstnavatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

„Dostali jsme několik připomínek, některé nepochybně ještě zvládneme zapracovat," uvedl Sobotka. Zdůraznil, že programové prohlášení vlády je nutné posuzovat společně s koaliční dohodou. Svázané v jednom dokumentu je dostanou i poslanci.

O programu budou ještě před tím, než ho schválí kabinet, jednat zástupci koalice. Čtyřčlenné stranické týmy se sejdou ve středu v 18:00 v poslaneckém klubu ČSSD.

Zaměstnavatelům v prohlášení chybí pokrytí rychlým internetem

Zaměstnavatelé i odboráři měli už dřív pochybnosti o tom, kde na splnění plánů kabinet vezme peníze. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka zůstává i po jednání tripartity „zamlženo", jaké by mohly být příjmy rozpočtu. Na straně výdajů se dá uspořit 40 až 50 miliard, míní Hanák.

Zaměstnavatelům v šestnáctistránkovém návrhu vládního programu podle něj nejvíc chybělo téma informačních technologií. Doplnit by se do dokumentu prý mělo pokrytí Česka vysokorychlostním internetem. Podnikatelé by uvítali podrobnější popis podpory vývozu a zaměstnávání, důraz kladou na rekvalifikace.

Zajímá je i čerpání peněz z EU a české zastoupení v Bruselu na klíčových místech. „Nabádal jsem také, aby ministři zvedli zadek a jezdili do Bruselu a neposílali za sebe úředníky druhého a třetího řádu," uvedl Hanák. Současně premiéra chválil za to, že „dodržel slovo chlapa" a vláda s odbory a zaměstnavateli svůj program předem projednala.

Odbory požadují předchozí shodu na nových zákonech

Odborářům v materiálu schází mimo jiné podpora nezaměstnaných, uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Do programu by začlenili i to, že se vláda chce s předáky a zaměstnavateli na nových zákonech předem dohodnout. Pícl řekl, že pro odbory je priorita nastartování ekonomického růstu a boj s nezaměstnaností. Po vládě chtějí „akční plán" s termíny plnění opatření a s informací o financování.

Tripartita se bude zpočátku scházet každý měsíc. Další zasedání by se mělo konat 13. března. Ministři, odboráři a zaměstnavatelé se na něm zaměří na čerpání peněz z EU, podporu zaměstnanosti a situaci v resortu dopravy.

Vláda chce podle návrhu svého prohlášení podporovat podnikání, provést v každém resortu audit a uspořit na provozu, bojovat proti korupci. Zefektivnit chce výběr daní. Počítá s návratem k vyšší valorizaci penzí od příštího roku a zrušením druhého důchodového pilíře. Připravit chce sociální bydlení. Ve zdravotnictví by měl zůstat jen poplatek za pohotovost. Výpadek příjmů bude lékařům a nemocnicím kompenzovat stát.

Z fondů EU a nového národního fondu by obce měly zajistit dost školek, poslední rok v nich má být povinný. Kabinet počítá se stavbou dálnic a rychlostních silnic. Vytvořit chce podmínky, aby Česko bylo v zajištění potravin soběstačné. Posílit by se mohly pravomoci ombudsmana, podpořit se má vyšší zastoupení žen ve vedoucích pozicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…