Vláda dnes odložila opětovné jmenování Rafaje šéfem antimonopolního úřadu

27.04.2015 19:11

Vláda dnes odložila jmenování předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na tiskové konferenci po skončení jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož nominaci ještě prodiskutují koaliční strany. Sobotka do funkce navrhoval dosavadního šéfa úřadu Petra Rafaje.

Vláda dnes odložila opětovné jmenování Rafaje šéfem antimonopolního úřadu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Postoj dalších koaličních stran k obsazení postu šéfa ÚOHS je zatím neznámý. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v SMS zprávě pouze odkázal na to, že záležitost bude předmětem úterního jednání koaliční rady. Stejně reagoval i šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle tisku návrh na opětovné jmenování Rafaje vláda obdržela bez předchozího projednání v koalici. Rafaj už dříve řekl, že by ve funkci rád pokračoval dalších šest let. Minulý týden to ČTK potvrdil s tím, že podstatný bude ještě názor prezidenta, který předsedu na návrh vlády jmenuje.

Dnešní Lidové noviny uvedly, že jmenování by právě u Zemana mohlo narazit. S prací Rafaje je prý nespokojen a na místo by rád protlačil Františka Lukla, starostu Kyjova a někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Premiér na tiskové konferenci řekl, že nominaci na šéfa ÚOHS s Hradem konzultoval. Podrobnosti ale nesdělil.

Podle Pelikána je činnost ÚOHS pod vedením Rafaje katastrofální

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) činnost ÚOHS pod vedením Rafaje nedávno označil za katastrofální. Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů.

ÚOHS aktuálně dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…