Vláda dnes schválila zákon, který zakáže propouštět učitele na dobu prázdnin

04.02.2015 13:37

Uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na školní rok a jejich propouštění na dobu prázdnin by mělo být až na výjimky zakázáno zákonem. Příslušný návrh novely zákona o pedagogických pracovnících dnes schválila vláda. Novinářům to řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle něho se taková praxe týkala řádově stovek učitelů.

Vláda  dnes schválila zákon, který zakáže propouštět učitele na dobu prázdnin
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

"Novela byla schválena všemi hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel," uvedl Chládek. "Důvod té novely je zamezit tomu, aby byli učitelé pravidelně propouštěni na dobu prázdnin," podotkl ministr. Podle něho se takový postup u některých učitelů opakoval několik let po sobě.

I když řetězení desetiměsíčních smluv dlouhodobě kritizují odbory i různí ministři školství, neodporuje současným zákonům. Ministr Chládek se loni v létě se školskými odbory dohodl, že tomu zamezí zákonem. Prohlásil tehdy, že považuje za nedůstojné, když jsou učitelé v létě registrováni na úřadech práce nebo si přivydělávají brigádami. Měli by se přitom místo toho věnovat odpočinku či dalšímu vzdělávání.

Učitelé by měli dostávat alespoň dvanáctiměsíční smlouvy na dobu určitou

Novela počítá s tím, že by učitelé zpravidla měli dostávat alespoň dvanáctiměsíční pracovní smlouvy na dobu určitou. Ředitelé by mohli kratší smlouvy uzavírat jen v přesně vymezených případech, jako je zástup za pracovníka v dlouhodobé pracovní neschopnosti a na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo angažování nekvalifikovaného pedagoga na nezbytně nutnou dobu. Pracovní poměry na dobu určitou, které jsou uzavřeny týmž zaměstnancem i zaměstnavatelem, mohou trvat v součtu maximálně tři roky.

Návrh novely připouští, že v případě "vážných provozních důvodů" se ředitelé nemusejí těmito pravidly řídit. Musejí však s odborovou organizací uzavřít písemnou dohodu, která popíše charakter těchto provozních důvodů a konkrétní změny postupu ze strany zaměstnavatele. Pokud odbory na dané škole nefungují, je možné to upravit vnitřním předpisem.

Dosavadní ministři se situaci pokoušeli řešit pomocí metodických pokynů, ty ale efekt nepřinesly

Situaci se pokoušela řešit řada bývalých ministrů školství, ale jejich metodické pokyny na adresu ředitelů neměly žádoucí efekt. Ředitele k propuštění učitelů na prázdniny vede snaha o úsporu finančních prostředků, které mohou místo platů využít k jiným účelům.

Ministerstvo školství chce, aby se podle nových pravidel uzavíraly pracovní smlouvy již pro nadcházející školní rok. Novela by měla být účinná patnáctým dnem po vyhlášení ve sbírce zákonů, což se vzhledem k obvyklé délce legislativního procesu odhaduje zhruba na začátek července.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …