Vláda do konce června vytvoří radu pro boj s korupcí

04.06.2014 17:10

Koaliční kabinet chce do konce června ustavit radu vlády pro boj s korupcí, v jejímž čele by měl stanout šéf vládní legislativy a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Do konce roku by také rád splnil nejdůležitější protikorupční závazky předchozích kabinetů. Novináře o tom dnes informoval Dienstbier.

Vláda do konce června vytvoří radu pro boj s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Vláda se podle něj rozhodla poměrně zásadně změnit strategii boje proti korupci oproti svým předchůdkyním. Podle Dienstbiera měly sice rozsáhlé strategie, které se pravidelně vyhodnocovaly, ale v zásadě šlo podle něj především o to, aby si ministerstva něco "odškrtla". Nově bude proto kabinet vycházet spíše z akčních plánů na jednotlivé roky, od nichž si slibuje pružnější zavádění konkrétních protikorupčních opatření do života. Na jejich realizaci bude dohlížet právě rada vlády pro boj s korupcí.

Předsednictvo rady mají tvořit ministři vnitra, financí a spravedlnosti. Dále v ní mají usednout například nejvyšší státní zástupce, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality jako zástupce policie nebo členové neziskových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…