Vláda doporučila Hegerovi zakázat vývoz alkoholu z Česka

20.09.2012 19:15

Zákaz vývozu tvrdého alkoholu z Česka může být s okamžitou platností vyhlášen už dnes po večerním jednání vlády. České televizi (ČT) to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zakázání exportu lihovin žádá po Česku kvůli metanolové aféře Evropská komise.

Vláda doporučila Hegerovi zakázat vývoz alkoholu z Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

"Já si poslechnu názory vlády a potom se rozhodnu, protože je to výlučně v mé pravomoci. Ten zákaz je dělaný z důvodů zdravotních, nikoliv obchodních. V takovém případě má příslušné zmocnění ministr zdravotnictví," sdělil ČT Heger.

Vyvážené lihoviny pocházejí z velkovýroby, která se pravidelně kontroluje

Podle něj ale existují některá rizika. Jedním z nich je možnost, že by firmy, jichž by se případný zákaz vývozu alkoholu dotkl, mohly vést následně proti ČR arbitráže. "Pokud by ten zákaz vyhlásil Brusel, bylo by to v tomto směru jednodušší," podotkl ministr. Heger už ve středu mluvil telefonicky s eurokomisařem pro ochranu spotřebitele Johnem Dallim. V oficiální odpovědi, kterou ministerstvo zdravotnictví pro Evropskou komisi připravilo, se píše o bezpečnosti vyváženého alkoholu. ČTK se podařilo text získat.

Podle dopisu česká vláda k zákazu exportu nepřikročila, protože vyvážené lihoviny pocházejí z velkovýroby, která se pravidelně kontroluje. Žádný metanol se v ní nezjistil. Závadný alkohol se podle odpovědi vyráběl jen nelegálně a neoficiální byla i jeho distribuce do českých obchodů a restaurací. "Tento alkohol nebyl součástí oficiální velkovýroby alkoholu, která je exportována z ČR," obsahuje text pro Brusel.

Arbitráže by hrozit nemusely

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) novinářům při příchodu do Strakovy akademie řekl, že při zvažování zákazu vývozu alkoholu do zemí EU je třeba brát v úvahu také to, jak by se zboží na zahraniční trhy dostalo znovu zpět. Vláda se o problému podle Dobeše bavila už ve středu. Dnes večer by proto chtěl slyšet o posunu v této věci. Myslí si, že by Česku kvůli opatření na ochranu zdraví arbitráže hrozit nemusely. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) novinářům řekl,

Schůzi vlády svolal premiér. Přesné informace o tom, co na jednání zazní, prý ministři nemají. Některé z nich na mimořádném zasedání zastoupí jejich náměstci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …