Vláda dostane informace o zakázce na systém elektronických tržeb

13.04.2015 17:27

Vláda by měla na středeční jednání dostat od ministerstva financí informace o připravované nadlimitní veřejné zakázce na zajištění provozu informačních systémů elektronické evidence tržeb za necelých 982 milionů korun na 5,5 roku. Ministerstvo v reakci na dnešní informace v tisku upozornilo, že nejde o zakázku bez veřejné soutěže.

Vláda dostane informace o zakázce na systém elektronických tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Vytvoření systému, provoz i veřejné soutěže na dodávky bude zajišťovat ministerstvem financí ovládaný státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). Podnik již pro stát IT systémy nyní provozuje jako nástupce IT ve Státní tiskárně cenin. "Tato praxe je běžná i v jiných zemích, například v Rakousku provozuje klíčové IT systémy rovněž státem ovládaná společnost BRZ," uvedl mluvčí MF Radek Ležatka. 
   
SPCSS bude podle plánu MF část prací zajišťovat vlastními silami a tam, kde to není možné, bude soutěžit v otevřených tendrech. "Vzhledem k mimořádně citlivým datům o daňových poplatnících bude část projektu probíhat v režimu utajovaných skutečností, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat. I v této části ale bude v prvním kole osloveno několik desítek společností (30 až 40), které jsou držiteli bezpečnostního oprávnění Národního bezpečnostního úřadu," uvedl Ležatka. 
   
Ministerstvo tak podle něj v žádném případě nesouhlasí s názorem, že se bude jednat o stav bez veřejné soutěže či o cokoliv nekalého. "Naopak považujeme celý postup za maximálně transparentní a otevřený, samozřejmě při respektování nutnosti ochrany citlivých dat," dodal Ležatka. 
   
MF si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH). Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. 
   
MF stále počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016, které bude předcházet testování systému. Ministr Babiš ovšem připustil, že evidence by mohla začít i o pár měsíců později. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …