Vláda hledá další peníze na platy, zvýšit je chce všem ve veřejné sféře

28.07.2014 17:03

Vláda bude hledat další peníze na platy, a to na narovnání platových tabulek a na odměny podle nového služebního zákona. Díky tomu by si mohli o slibovaných 3,5 procenta od ledna přilepšit všichni pracovníci veřejného sektoru. Novinářům to po jednání tripartity řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Odbory před nedávnem pohrozily protesty, pokud by se další finance nenašly a přidáno nedostali všichni zaměstnanci ve veřejné sféře. Dnes pohrůžku zopakovaly.

Vláda hledá další peníze na platy, zvýšit je chce všem ve veřejné sféře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Já bych prostě chtěl, abychom 3,5 procenta mohli skutečně garantovat," uvedl Bohuslav Sobotka. Podle něj vláda bude při přípravě rozpočtu hledat další peníze. Ministerstva práce a financí mají do začátku září přesně vyčíslit, kolik by vlastně bylo potřeba na nápravu mzdových tabulek a na služební zákon. "Pokud si to vyžádá dodatečné zdroje, pak budeme jednat o dodatečných zdrojích," řekl premiér. Podotkl, že jeho vláda má ale omezené zdroje.

Odbory chtějí přidání o 3,5 procenta pro všechny pracovníky veřejného sektoru. "Naše hrozba protesty stále trvá," uvedl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Zvýšení platů ve veřejném sektoru zajímá i zaměstnavatele. Chtějí vědět, kolik lidí ve veřejné sféře vlastně pracuje a kolik do platů v minulých letech putovalo peněz.

Na příštím zasedání, které se koná 4. září, by měla tripartita projednat znovu také návrh na zvýšení minimální mzdy. Připraví ho ministryně práce. Zatímco odbory by větší zvednutí minimální mzdy uvítaly, zaměstnavatelům se návrh nelíbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…