Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, kterou navrhla TOP 09

05.05.2014 15:17

Se záporným stanoviskem vlády budou poslanci projednávat ústavní novelu TOP 09 a Starostů o zrušení trestněprávní imunity zákonodárců. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním jednání odmítl návrh poslance TOP 09 Stanislava Polčáka na úplné zrušení imunity. Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že podobná změna Ústavy není potřeba.

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, kterou navrhla TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

V současné úpravě je podle Dienstbiera omezení imunity dostatečné. Zákonodárci loni zrušili doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Novela reagovala na vydávání poslanců. Rozhoduje prý politika a ne okolnosti konkrétního případu 

Imunita není osobní výsada, ale jde o ochranu zákonodárné moci před zásahy výkonné moci, uvádělo předběžné stanovisko pro zasedání kabinetu. Pokud by o vydávání zákonodárců k trestnímu stíhání parlamentní komory nerozhodovaly, výkonná moc by toho prý mohla zneužívat. Zadržením, zatčením nebo návrhem na uvalení vazby by mohla ústavnímu činiteli znemožnit účast na důležitém hlasování, stálo v předběžném stanovisku.

Ústavní novela je podle předkladatelů reakcí na vydávání poslanců, sněmovna podle nich rozhoduje politicky bez ohledu na konkrétní případ a okolnosti. Výrazně se to podle jednoho z autorů Stanislava Polčáka projevilo v případě vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), který čelí stíhání v souvislosti s městskou kartou Opencard a jenž předlohu rovněž podepsal. Imunita tak podle předkladatelů ztratila smysl.

Poslanec a senátor by nemohli ve vazbě uplatňovat mandát

Norma by zachovala imunitu zákonodárců v případě projevů a hlasování v parlamentní komoře. Zákonodárcům by zůstala ochrana v případě hrozby okamžitého omezení jejich osobní svobody. Se zadržením by musel souhlasit předseda komory, s návrhem na vazbu i komora.

Vláda se podle Dienstbiera pozastavila nad tím, že poslanec a senátor by ve vazbě nemohl na rozdíl od vězněného zákonodárce uplatňovat mandát.

O předloze rozhodne s konečnou platností Parlament. Protože jde o ústavní novelu, k jejímu schválení by byl nutný souhlas nejméně třípětinové většiny v obou komorách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…