Vláda má ambiciózní plány na boj s daňovou kriminalitou. Vyděsily advokáta i poslankyni ODS

07.03.2014 22:48

Ministři financí a vnitra Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) se shodli na tom, že by měl vzniknout tým „Kobra“ na potírání daňových úniků. Poslankyně Černochová to ocenila, advokát Václav Láska o smyslu tohoto útvaru pochybuje. Oba se však zděsili z nápadu, že by bylo možné odposlouchávat podnikatele, pokud zde bude existovat podezření na přípravu daňového trestného činu.

Vláda má ambiciózní plány na boj s daňovou kriminalitou. Vyděsily advokáta i poslankyni ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podaří se v České republice výrazně omezit daňové úniky? O této otázce diskutovali ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), poslankyně, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová a advokát, bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska v pátečních Událostech, komentářích České televize.

Spasí Česko daňová kobra?

O zamezení daňových úniků by se měl postarat tým kobra, který vznikne na základě dohody ministra financí Andreje Babiše a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „V prvotní fázi pilotního projektu počítáme s nasazením asi patnácti lidí,“ poznamenal v úvodu ministr s tím, že stát nemá dost odborníků na potírání daňové kriminality. Proběhne tedy pokus o stažení některých lidí z trhu, ale tyto lidi bude třeba řádně zaplatit, což holá Chovanec Babišovi také připomenout.

„Stát se musí zamyslet, jestli ten boj s tímto typem zločinu myslí vážně a pokud ano, pak si bude muset lidi najít a také je i zaplatit,“ zdůraznil opakovaně ministr. Půjde přitom o stovky lidí, které bude třeba nalákat do služeb státu.

U registru účtů hrozí úniky informací

Zároveň by mělo u České národní banky dojít ke zřízení centrálního registru účtů. „Byl by to čistě registr účtů, bez jejich zůstatků,“ zdůraznil Chovanec. Policista tak zjistí, kde má konkrétní subjekt účty a pak už kriminalisté půjdou na jisto s dotazem na konkrétní informace.

Na tuto podobu registru je ochotna přistoupit i poslankyně Černochová. Bude ale třeba klást otázku, jakým systémem bude tento registr zabezpečen, aby z něj neunikaly informace. Poslankyně si v této souvislosti posteskla nad tím, že žijeme v Česku a úniky informací zde nejsou žádnou novinkou. „Já vím, že v minulosti už tu obdobné pokusy byly a ztroskotaly vždy na nevůli ČNB,“ uvedla.

Poslankyně také ocenila, že vláda upustila od opětovného zřízení finanční policie a vznikne tu nějaký expertní tým. V této souvislosti se zastala exministra vnitra Ivana Langera za ODS. Návrh na zrušení finanční policie totiž prý předložil Langerův předchůdce František Bublan, dnes senátor za ČSSD. A policisté z finanční policie od ochránců zákona nikam nezmizeli, jen se přesunuli na jiné útvary.

Firma nakoupí řezačku na cigarety a bude odposlouchávána

Na přetřes také přišla otázka použití odposlechů při přípravě daňových zločinů. Na to dnes policie nemá právo, ale ministr Chovanec předestřel návrh, na jehož základě by bylo možné nasadit operativní techniku např. na formu, která koupí řezačku na cigarety a existuje u ní podezření, že se v oblasti prodeje cigaret hodlá dopustit daňového úniku. Černochová to označila za hrůzný bič na podnikatele. Živnostníci by se tu mohli bát, že každý jejich telefonát je odposloucháván, bála se poslankyně.

Advokát Láska se zděsil: Někde jsme hodně pozadu, jinde je třeba být hodně opatrný

Advokát Václav Láska dal v tomto Černochové za pravdu. Zděsil se nápadu trestat přípravu daňových zločinů. „To lze třeba u tak těžkých zločinů, jako je vražda, ale u daňové kriminality bych se toho opravdu bál,“ varoval Láska. Obratem použil příklad moci finančních úřadů, které si málo kdy posvítí na velké subjekty, ale pokus se zaměří na nějakého drobného podnikatele, tak ho mohou zničit.

Úplně jinak se ale Láska staví ke zřízení registru účtů. „Registr účtů, tak jak to bylo zde prezentováno, je rozhodně věc, která tu měla být už deset let. V tom jsme strašně pozadu,“ podotkl.

Skepticky se ale postavil ke zřízení speciálního týmu na daňové úniky. „Jak jsem slyšel, tak ten tým by svou velikostí zvládl vyřešit tři až pět kauz do roka, takže by spíš působil jako strašák,“ uvedl k tomu Láska. Podle advokáta to není správná cesta, lepší je vychovávat si u policie třeba mladé ekonomy, kteří se daňovými úniky budou zabývat. Nejde tady přitom jen o peníze. Práce u policie totiž rozhodně není jen o penězích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …