Vláda místo šetření zavádí nové úřady, hřímá šéf Svobodných

25.01.2014 19:27

Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach je nespokojen se záměry nastupující vlády. Domnívá se, že vzhledem k hlubokému deficitu v hospodaření státu by bylo vhodné rušit některé přebytečné úřady. Nastupující vládní trojkoalice KDU-ČSL, hnutí ANO a ČSSD chce ale naopak zavést další.

Vláda místo šetření zavádí nové úřady, hřímá šéf Svobodných
Foto: Václav Fiala
Popisek: Petr Mach při prezentaci

"Když máme hluboký deficit v hospodaření státu, zdálo by se rozumné rušit přebytečné úřady. Byrokracie máme až dost. Nastupující vláda ale takto nepostupuje. Naopak zavádí čtyři úřady nové a provoz těch stávajících zdraží o miliardy," píše šéf Svobodných Petr Mach ve svém vyjádření, jehož celé znění si můžete přečíst ZDE.

Koaliční partneři ANO, ČSSD a KDU-ČSL se podle něj v koaliční smlouvě shodli na zřízení dvou zcela nových úřadů. Má vzniknout nový "dozorový orgán pro zdravotní pojištění", který bude mít za úkol přerozdělování zdravotního pojištění vybraného od lidí mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny, a má být zřízen nový "Regulační úřad železniční dopravy".

Nová mocná instituce bude stát miliardy ročně

Další nový úřad prý vznikne zároveň se jmenováním lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka ministrem bez portfeje pro vědu a výzkum. Navíc poslanci ve sněmovně v prvním čtení podpořili tvz. služební zákon, který počítá s vytvořením "Generálního ředitelství státní správy", tedy podle Macha "nové mocné instituce 20 lidí s průměrným platem 50 tisíc korun".

"Celkově mají díky služebnímu zákonu narůst náklady na státní správu o osm miliard ročně. Takže o rušení úřadů a o úsporách si můžeme nechat jen zdát. Dlouhý seznam úřadů na zrušení, který mají Svobodní, se tak jen rozšíří," uzavírá Mach své vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…