Vláda navrhne zrušit embargo pro íránskou elektrárnu Búšehr

03.06.2016 11:34

České firmy by opět měly mít možnost zapojit se do výstavby íránské jaderné elektrárny Búšehr. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje zrušit zákaz dodávek pro tuto elektrárnu. Stávající zákaz platí od roku 2000. Návrh projedná ve středu vláda. Elektrárna v Búšehru je jedinou jadernou elektrárnou v Íránu. V provozu je zatím jediný ze čtyř plánovaných reaktorů.

Vláda navrhne zrušit embargo pro íránskou elektrárnu Búšehr
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Po zrušení zákona budou moci podnikatelé do Íránu volně vyvážet zboží, které nepodléhá kontrolnímu režimu. V případě zboží podléhajícího kontrolnímu režimu pak podle práva EU, s výjimkou položek uvedených na seznamu Režimu kontroly raketových technologií.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny Búšehr vzduchotechniku. Tento obchod tenkrát kritizovaly Británie a USA, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí nukleárních projektů. Norma nyní zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s budovanou elektrárnou v Búšehru.

ZVVZ se o nové dodávky chce ucházet

Pokud bude zákaz dodávek zrušen, je skupina ZVVZ připravena ucházet se o nové dodávky pro tuto elektrárnu. ČTK to v květnu řekl mluvčí skupiny Zdeněk Zuntych. Podle něj ZVVZ Group průběžně zvyšuje technickou úroveň vzduchotechnické produkce určené pro jaderné elektrárny podle požadavku nových norem, posilujících jejich bezpečnostní parametry. „Neustálé zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení představuje zcela jednoznačný trend. Ať už v rámci EU nebo mimo ní. Dokonalá průvodní technická dokumentace k výrobkům je tedy základem při ucházení se o tyto zakázky,“ dodal mluvčí.

Zda bude mít zájem i Škoda Praha, není jisté

Škoda Praha se k možnému budoucímu zájmu o dodávky pro elektrárnu nechtěla vyjadřovat. „Případný zájem by závisel na vícero faktorech, v tuto chvíli jej nelze předvídat,“ uvedla nedávno Barbora Půlpánová, mluvčí společnosti ČEZ, která firmu vlastní.

Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program. Česká diplomacie i byznys se snaží uvolnění sankcí využít a navázat na dobré vztahy, které s Teheránem mělo Československo. Během posledních měsíců se tak odehrálo několik jednání na ministerské úrovni, do Teheránu také odletěly početné delegace českých podnikatelů.

Českým firmám se v Íránu rýsují první menší zakázky. Česká společnost Energo-Pro získala kontrakt za 405 milionů korun na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárnu Khoda Afarin. Brněnský Zetor dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za zhruba 135 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…