Vláda nepodpořila návrh Úsvitu na zákaz halal porážek

09.03.2016 21:58

Vláda nepodpořila návrh opozičního Úsvitu na zákaz halal porážek zvířat, na Twitteru o tom informoval mluvčí Martin Ayrer. Poslanci Úsvitu původně navrhovali i zákaz košer porážek, novelu ale stáhli a nahradili jinou. Podle předběžného stanoviska pro dnešní zasedání kabinetu je návrh neústavní, ministři se podle něj také měli vymezit proti tvrzení, že je z rituálních porážek financován terorismus. Zprávu přinesla ČTK.

Vláda nepodpořila návrh Úsvitu na zákaz halal porážek
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

V dokumentu pro ministry s doporučením přijmout negativní stanovisko stálo, že novela Úsvitu zasahuje „neopodstatněně a nepřiměřeným způsobem“ do práva na svobodu náboženského projevu zaručeného ústavní Listinou základních práv a svobod. Vládní legislativci navíc poukázali na nerovnost, když se zákaz vztahuje pouze k islámu, a nikoliv i k jiným vyznáním.

V původním návrhu Úsvit poukazoval na to, že kdyby byly zakázány jen halal porážky, šlo by o diskriminaci na základě náboženství

Současné znění zákona na ochranu zvířat proti týrání umožňuje halal i košer porážky používat, a to na základě povolení ministerstva zemědělství. Předkladatelé v návrhu poukazují na to, že zvíře umírá za plného vědomí i několik minut. „Dalším důvodem pro zákaz je, že halal porážky jsou certifikované. Za certifikaci se platí poplatek, který je často příjmem islámských teroristů,“ uvádějí. Materiál pro ministry tvrzení označil za spekulativní.

Předkladatelům vadí také to, že halal porážky jsou nehygienické, protože během krvácení poráženého zvířete může být maso kontaminováno žaludečním a střevním obsahem zvířete, v němž mohou být například nebezpečné bakterie.

V původním návrhu Úsvit poukazoval na to, že kdyby byly zakázány jen halal porážky, šlo by o diskriminaci na základě náboženství. Předloha se proto měla vztahovat na všechny metody porážky zvířat stanovené náboženskými obřady. V nynějším návrhu autoři uvádějí, že diskriminační není. Judaismus je podle nich v Česku tradiční a není zhoubný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…