Vláda o zvýšení odvodů za státní pojištěnce zatím nerozhodne

02.04.2014 18:55

Vláda dnes přerušila debatu o navýšení odvodů za státní pojištěnce, záležitostí se bude zabývat koalice. Novinářům to po jednání vlády řekl první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zdůvodnil to tím, že zdravotnictví má stále problém s transparentností a ministr zdravotnictví by měl toky peněz v resortu rozkrýt.

Vláda o zvýšení odvodů za státní pojištěnce zatím nerozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) je kritika na místě, v současnosti ale podle něj vláda bude muset peníze do systému dodat.

Rozhodnutí vlády nemocnice překvapilo

Nemocnice vyjádřily nad dnešním krokem vlády překvapení. „Obáváme se, že k některým i prvním místopředsedou vlády oprávněně kritizovaným nespravedlnostem na českém zdravotnictví a konkrétně nemocnicích, kterých se dopustila předchozí koaliční vláda, by mohla přibýt nespravedlnost další," sdělila ČTK Asociace českých a moravských nemocnic.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dnes vládě předložil návrh zákona, podle kterého by stát měl odvádět od 1. července více na zdravotním pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců by měla stoupnout ze 787 na 845 korun. Zdravotnictví by tak letos získalo navíc 2,1 miliardy, podle návrhu by měly pojišťovny navýšit nemocnicím platbu za den o 100 korun jako kompenzaci zrušeného stokorunového poplatku.

Stanovisko Babišova hnutí některé ministry rozčarovalo

Návrhy na zvýšení odvodů jsou v plánu ekonomické stabilizace resortu, který už před týdnem schválila vláda. Dnešní reakce ANO proto podle informací ČTK některé členy vlády nepříjemně překvapila a neskrývali své rozčarování. Zatím není jasné, kdy se koalice kvůli tomuto tématu sejde. Koaliční rada by se měla konat příští týden až po jednání vlády.

Babiš dnes zopakoval svoji kritiku. Podle něj by nyní pacienti neměli být bráni jako rukojmí, když byly ve zdravotnictví v minulosti uzavřeny mnohé podezřelé smlouvy a zakázky. „Pojištění není možné donekonečna navyšovat. Nemáme signály, že by se v resortu šetřilo," uvedl Babiš. Zdravotní pojišťovny podle Babiše mají na účtech asi 25 miliard korun.

Jak je to ve skutečnosti se zůstatky na účtech pojišťoven

Z nich podle zjištění ČTK bylo na konci února na účtu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) 8,8 miliardy, na účtu Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) 5,25 miliardy. „Vyšší zůstatky k poslednímu dni jsou používány k úhradám zdravotnickým zařízením v prvních deseti až 15 dnech následujícího měsíce, kdy je výběr pojistného minimální z důvodu výplatních termínů," řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Doplnil, že k nárůstu zůstatků ke konci února přispělo to, že VZP dostala v závěru loňského roku půjčku od státu 1,7 miliardy, aby začala rok bez dluhů, a v lednu obdržela předem za státní pojištěnce tři miliardy korun. Obě částky musí státu letos vrátit. K nárůstu zůstatků přispělo i to, že únor měl méně pracovních dní, velká část faktur byla splatná tedy až v prvních dnech března.

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček ČTK řekl, že všech sedm pojišťoven, včetně VZP, platí denně za péči kolem 650 milionů korun, to je zhruba 20 miliard korun za měsíc. Čtyři miliardy jsou z předsunuté platby a miliarda je ze zákona na rezervním fondu.

„Je počátek dubna a za březen přijdou faktury od 15., péče už byla provedena a těch 20 miliard se během několika dnů utratí. Mezitím přijdou další peníze, takže rezerva pro případ jakéhokoli výkyvu není žádná," řekl. Pokud by se zákonná rezerva ve výši jedné miliardy snížila na polovinu, o čemž se uvažuje, bylo by k dispozici půl miliardy, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…