Vláda odložila návrh na snížení poplatků za čistou elektřinu

29.07.2015 20:55

Vláda odložila projednání návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na snížení poplatku za obnovitelné zdroje energie. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání vlády. Podle návrhu by měly průmyslové podniky ve 4. čtvrtletí letošního roku platit méně, než je současných maximálně 495 korun za megawatthodinu.

Vláda odložila návrh na snížení poplatků za čistou elektřinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

V říjnu loňského roku ministři schválili, že na podporu elektřiny a tepla půjde tento rok ze státního rozpočtu 15,7 miliardy korun. Podle MPO by při dosavadním vyplácení podpory však byly určité peníze ušetřeny. Přesný objem nevyčerpaných peněz podle informací ČTK v vyčísluje Energetický regulační úřad.

Podle ministerstva je nařízení krokem k nové praxi, která začne platit od začátku roku 2016 v souvislosti s novým energetickým zákonem. Od příštího roku se poplatek za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů nemá platit v ceně elektřiny, ale podle kapacity hlavního jističe odběratelů. MPO slibuje, že díky novému způsobu žádný člověk nezaplatí více, naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ještě ušetří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…