Vláda odložila návrh zákona, aby ztrátu pošty hradil stát

22.04.2015 14:11

Vláda dnes odložila projednávání návrhu novely zákona o poštovních službách. Novela počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu. Vyplývá to z informací tiskového odboru vlády.

Vláda odložila návrh zákona, aby ztrátu pošty hradil stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Poště se současná právní úprava nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát a ten by za ně měl zaplatit. Do fondu nechtějí přispívat ani ostatní poštovní operátoři. Fond zatím nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady.

Stát by měl podle navrhované novely hradit poště i ztrátu z univerzální služby z minulých let. Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun. Český telekomunikační úřad její nárok zredukoval zhruba o miliardu na 753 milionů, ale pošta se proti verdiktu odvolala. Úhradou univerzální služby pošta podmiňuje dosažení zisku v letošním roce.

Vláda se dnes měla zabývat informací o projektu transformace části poštovní sítě na pobočky provozované partnery. Z nynějších 3200 pošt by podle záměru měla Česká pošta v roce 2020 provozovat jen zhruba 700 a zbytek by se měl proměnit ve franšízy.

České poště klesl loni zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard Kč. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31.742 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…