Vláda odmítla návrh Úsvitu na zavedení obecného referenda

26.02.2014 17:14

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes odmítl návrh na zavedení obecného referenda bez výjimek z dílny Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury. Novinářům to po jednání řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Norma je podle ministra neakceptovatelná až nebezpečná a umožnila by v referendu měnit Ústavu. O návrhu rozhodne Parlament.

Vláda odmítla návrh Úsvitu na zavedení obecného referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členové hnutí Úsvit jdou z tiskové konference

Obyvatelé by podle návrhu zákona mohli rozhodovat téměř o čemkoli s výjimkou otázek směřujících proti demokratickému řádu a takových, které porušují základní práva a svobody. Z referenda by byly vyloučeny i otázky ke zrušení závazků vyplývajících z mezinárodního práva nebo k zásahům do soudní moci. Podle Dienstbiera by ale referendum mohlo zasáhnout do trestního řízení v předsoudní fázi a také do správního řízení. O přípustnosti všelidového hlasování by rozhodoval Ústavní soud.

Referendum by podle předlohy mohla iniciovat také vláda, nejméně 50 poslanců nebo 33 senátorů

Podle Dienstbiera by zákon přijatý referendem stál nad ostatními normami, ač česká legislativa zná z hlediska právní síly jen zákony a ústavní zákony. Všelidové hlasování by mohlo být například i o daních a o státním rozpočtu, ač fiskální politika patří podle vlády mezi základní pravomoci státu. Kabinet nesouhlasí také s tím, aby byl výsledek referenda platný bez ohledu na účast při hlasování. V souvislosti s tím, že by je mohli vyvolat obyvatelé peticí s nejméně 100.000 podpisy, by o zásadních věcech mohla rozhodovat výrazná menšina. „Referendum by se mělo používat výjimečně. Je nepřijatelné, aby o zásadních věcech rozhodlo například pět procent lidí," poznamenal Dienstbier.

Referendum by podle předlohy mohla iniciovat také vláda, nejméně 50 poslanců nebo 33 senátorů. Hlasování by vyhlašoval prezident; muselo by být do roka, nejdříve ale za půl roku, aby byl podle předkladatelů čas na veřejnou diskusi.

Jde o ústavní zákon. Aby byl přijat, musela by jej schválit nejméně třípětinová většina poslanců a senátorů. Ústava obecné referendum předpokládá, příslušný návrh zákona ale zákonodárci nikdy neschválili. Lidové hlasování se zatím může konat jen na obecní a krajské úrovni, pro jeho platnost zákon stanoví několik podmínek.

Dienstbier dnes řekl, že kabinet v řádech týdnů vyvolá diskusi o návrhu zákona o referendu mezi všemi parlamentními stranami tak, aby vláda vlastní návrh předložila do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…