Vláda odmítla zpřísnit pravidla hmotné nouze. Rusnokův plán smetla ze stolu

06.03.2014 13:25

Ministerstvo práce nepošle do sněmovny novelu zákona o hmotné nouzi, podle níž by lidé v ubytovnách měli dostávat doplatek na bydlení od státu jen půl roku či výjimečně rok. Rozhodla o tom vláda, vyplývá to ze zveřejněného výsledku jednání kabinetu.

Vláda odmítla zpřísnit pravidla hmotné nouze. Rusnokův plán smetla ze stolu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

Návrh zákona sice schválila přechodná vláda Jiřího Rusnoka vláda, nová ministryně práce Michaela Marksová-Tominová ale kabinetu navrhla, aby usnesení Rusnokovy vlády zrušil. Ministerstvo práce teď připravuje vlastní řešení, podle plánu by ho mělo předložit do konce června.

Rusnok chtěl pravidla zpřísnit

„V podstatě hrozilo, že nyní, kdy neplatí zákon o sociálním bydlení, by lidé mohli skončit na ulici. Je velká poptávka po tom, aby se co nejrychleji zamezilo zneužívání doplatku na bydlení majiteli ubytoven, kteří inkasují neúměrně velké peníze za velice špatné podmínky. K tomu budou směřovat návrhy," řekla ČTK už dříve ministryně. Podle návrhu legislativního plánu by ministerstvo práce mělo předložit novelu do konce června, platit by pak mohla od ledna 2015.

Zpřísnění pravidel schválila v lednu Rusnokova vláda. Podle její novely měli nájemníci ubytoven doplatek dostávat jen půl roku. Pokud by se jim nedařilo s pomocí sociálních pracovníků z radnic najít jiné bydlení, mohla se lhůta protáhnout ještě o šest měsíců. Výše dávky se měla určovat podle obvyklého nájemného. Proti návrhu se postavil bývalý ombudsman, někdejší vládní zmocněnkyně pro lidská práva či Platforma pro sociální bydlení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…